În ce s-a transformat Filarmonica Națională...

publicat la:2010-09-11

Cum e posibil că în așa Instituție de Artă ca Filarmonica Națională în lăcașul sfînt a culturii RM sa cuibărit un șarlatan pe nume Ded Petro, care prestează servicii de desfacere a vrăjilor și care pentru o consultație cere 650 de lei, 3 ouă și o lumînare... Unde se uită Ministerul Culturii? Sau mai bine spus Ministerul pentru distrugerea Culturii...

 

Poate Directoarea Svetlana Bivol are vre-un procent oarecare din cîștigul șamanului Ded Petro?

Mai multă info găsiți aici sau aici
Cabina artiștilor e ocupată de un șaman și muzicienii nu au unde repeta....Serviciul de persoane al Filarmonicii nu respectă legea,la un bun control din partea statului
se vor descoperi multe încălcări... De ex. acest domn Mihai Opinca e sever cu o tinără artistă...
dar ce va spune el, despre cea că ține la lucru o mulțime de pensionari,care nu dău voie tineretului
să lucreze? Mulți dintre artiști au o vîrstă oarecare...Mai precis in cor sunt vre-o 10 pensionari care
imitează cîntarea, e clar că unul bătrîn nu poate cînta ca unul tînăr și sănătos, așa elemente dăunează calității sonore al corului..Și în orchestră ar fi bine de făcut o audiție publică ca să se aprecieze nivelul profesional al artiștilor (Orice Teatru, Filarmonică în țările dezvoltate în fiecare an face audiții )...
 Salariile lucrătorilor,care dupa reducerea care s-a produs cu jumate de an în urmă cu 30-50% ajung la 1000-1500 lei.În ziua de azi cu prețurile care sunt pe piață, acest salariu elementar nu e suficient pentru alimentația nutritivă necesară a unei persoane. Guvernul nu-și dă seama  despre gravitatea problemei care a afectat  sfera culturii: de ex. o orchestră simfonică arată imaginea țării pe după hotare,dar ce nivel poate arăta o orchestră moartă de foame? 

Cînd vine un impresar sau dirijor străin el este cazat într-o casă cu 2 odăi  a Filarmonicii unde e plin de furnici,gîndaci, și găuri de șoareci și țăvi de apă ruginite.

Din spatele Filarmonicii cîteva clădiri au fost vîndute, altele închiriate... (de ex. o parte din Filarmonică îl ocupă un restaurant) dar toți acești bani nu ajung, pentru a face o reparație în casa care ospitează oaspeții străini și să dea un salariu satisfăcător artiștilor,care î-și petrec viața în studiu continuu din frageda copilărie.
In anii 1991-1995 Filarmonica a ospitat dirijorul Daniel Renè Pacitti. El ducea orchestra prin turnee, orchestra a arătat imaginea RM în sălile prestigioase al Italiei.Despre RM scriau jurnalele prestigioase al Italiei...Orchestra a acompaniat cu Daniel Renè Pacitti concursuri internaționale importante. În proiect era ca Orchestra Filarmonicii să concerteze în sălile prestigioase a Japoniei.
Dar...Cibotaru Mihail Ministru al Culturii 1994-1997
nu ia prelungit contractul. Motivul a fost că ministrul a dorit să fie cointeresat financiar...Dirijorul Daniel Renè Pacitti ia răspuns că el poate plăti numai muzicienii,coriștii,secretara și chiar directorul Filarmonicii fiindcă ei lucrează,dar pentru ce să plătească ministrului? dirijorul nu a înțeles...
După plecarea acestui dirijor RM a avut un exod mare de talente,care astăzi lucrează prin orchestrele prestigioase ale țărilor dezvoltate. Deci ministrul culturii a distrus cultura RM. Poate cineva din conducerea țării naiv gîndește că cultura țării este folclorul, dar în străinătate muzica noastră populară e văzuta ca o muzică care aparține romilor... Occidentul respectă clasica!!!
Poate conducerea RM nu știe că orchestra Filarmonicii este un bun mecanizm care aduce bani în țară. Le dăm conducerii exemple:
studenții coreeni,japoneji și alte națiuni plătesc la instituțiile italiene 2000 euro pe curs de o lună de zile de dirijare care le dă posibilitatea de a dirija o orchestră...
10 studenți sunt 20 000 euro,100 studenți sau practicanți sunt 200 000 euro
Orchestra poate face registrații de cd,dvd și iarăși bani în țară
Orchestra poate face turnee,făcînd publicitate țării RM,care poate aduce turizm,investitori străini, și iarăși aduce bani.
De ce guvernarea țării î-și bate joc de acești artiști? 
La toate problemele acestea s-a mai adăugat și un oarecare ded petro...
Oare există Filarmonică în lume unde să-și desfășoare activitatea un șaman sau șarlatan?

Vladimir Podoleac declară greva foamei! în Chişinău, Filarmonica naţională, 11 noiembrie 2010.După ce au semnat un ordin de concediere a unui sunetist pe motiv de invaliditate, conducătorii instituţii, altfel artişti, se justifică în faţa camerei.În acest video nu se ia în considerație de cîți ani administrația discrimineaza bietul om.Din ce cauza omul a ajuns la atac cerebral?oare cine la adus la asa ceva? Oare a cerut bietul om categoria a 18? să vedem cererea lui?Comentarii: 2
Administrator a spus:
data:12.11.2010 ora:23:45:03

dar intre timp ghimpu dă medalii la stînga și la dreapta

http://enews.md/news/view/7083/

Временно исполняющий обязанности президента Республики Молдова Михай Гимпу подписал указ о награждении государственными наградами группы сотрудников Национальной филармонии им. Сергея Лункевича. Как сообщила его пресс-служба, за особые заслуги в развитии и пропаганде музыкального искусства и активную концертную деятельность орденом “Ordinul de Onoare” награжден дирижер Академической хоровой капеллы “Doina” Анатолие Жар, а орденом “Gloria Muncii” - генеральный директор Национальной филармонии имени Сергея Лункевича Светлана Бивол. Почетное звание “Artist al Poporului” присвоено художественному директору филармонии Мариану Стырче, а почетное звание “Artist Emerit” - музыковеду и ведущей Кристине Параскив. Почетного звания “Maestru in Arta” удостоен дирижер симфонического оркестра Михаил Агафица.

 
Administrator a spus:
data:14.12.2010 ora:02:50:37

CONSTITUTIA REPUBLICII MOLDOVA

Articolul 42
Dreptul de a intemeia si de a se afilia la sindicate
(1) Orice salariat are dreptul de a intemeia si de a se afilia la sindicate pentru apararea intereselor sale.
(2) Sindicatele se constituie si isi desfasoara activitatea potrivit cu statutele lor, in conditiile legii. Ele contribuie la apararea intereselor profesionale, economice si sociale ale salariatilor.
Articolul 43
Dreptul la munca si la protectia muncii
(1) Orice persoana are dreptul la munca, la libera alegere a muncii, la conditii echitabile si satisfacatoare de munca, precum si la protectia impotriva somajului.

 

Crează cont nou

Am uitat parola

Retrimite e-mail-ul de activare