BANII PUBLICI sau CARTEA HOȚILOR

publicat la:2011-02-21

Ce folos din munca mea, cade-n punga altuia...
Sclavii moderni plătesc impozite, dar burghezia de la conducerea RM cheltuie banii publici cum li se pare lor mai bine... 

Luchinschii a vîndut MIG-urile, Filat armament… 

Fabrica de milioane a lui Igor Dodon

Vezi aici topul celor mai impresionante salarii achitate din bani publici 

Guvernul Filat aruncă pe apa sîmbetei JUMATE de milion de lei! 

Apă - canal «Намутили» водичку

 Dacă statul ista e sărac...îmblu cu toate răblele rămase de la voronin...(aceste auto costă peste 1 mln de lei fiecare...din banii cetățenilor RM, și GHIMPU ar trebui să vorbească cu mai mult respect despre cea cei oferă poporul...  

Din spusele Doamnei Pavlicenko:
- Parlamentul nu a știut cum să aleagă președintele... îl vom alege noi cu toții împreună
(dar a costat suma de 32 723 964 lei..... 

 13 115 923 lei cheltuiţi pentru procesul de renumărare a buletinelor de vot de la scrutinul din 28 noiembrie 

Молдаване не замечают реформ, радующих МВФ 

Filat: Comuniştii au secretizat sute de acte oficiale, care ascundeau gestionarea frauduloasă a milioane de lei. Unele acte au fost SUSTRASE 

Academia de (ne)Știință a Moldovei sau cum să papi 400 de milioane de lei din bugetul de stat. 

Incredibil! In Moldova se repară drumuri cu peste 8 milioane de lei per kilometru

Ei pseudopoliticienii cheltuie banii publici plătind chiria pentru ambasade și consulate pe cînd era mai logic de cumpărat în rate aceste imobile 

Filat si Negruta aloca 145,1 mii lei pentru tratamentul deputatului comunist Vladimir Eremciuc? 

(probe video) Funcționarii publici, Nicolae Casîm și Dumitru Rusu, prejudiciază bugetul statului!  

Comuniștii au luat banii Guvernului și au felicitat veteranii cu 9 mai din numele "tovarășului Voronin",  

Salariul miniştrilor moldoveni - secret de stat! 

Cum proasta administrare a pieței de capital a ucis economia Moldovei 

Burghezia comunistă din RM 

450.000 euro, acesta este preţul torturii în R. Moldova 

10 mii de lei ora. Cu atît închiriază Teatrul de Opera și Balet- scările

Ei au incendiat PARLAMENTUL....ei î-l vor reconstrui, dar... din banii cetațenilor RM
 ASOCIAŢIA „PRO ECHITATE" CONSIDERĂ CĂ PRIVATIZAREA ÎN MASĂ A FOST CEA MAI MARE ESCROCHERIE DIN ISTORIA R.MOLDOVA 

apartamente de lux în hotelul Parlamentului din centrul Chişinăului (strada Anatol Corobceanu nr. 1, colţ cu strada Sfatul Ţării

 
Costurile suportate de Guvernul R. Moldova și Primăria Chișinău pentru vizita președintelui SUA, Joe Biden, la Chișinău constituie cca 1,3 milioane lei. Mai mult de jumătate din bani au fost alocați de către Executiv.   

Călătoria ziariştilor la Minsk este finanţată de întreprinderea municipală Regia Transport Electric, aproape falimentară.Pentru deplasarea în Belarus a celor 16 reporteri, Dorin Chirtoacă a pus la dispoziţia acestora un microbuz.Primarul, împreună cu Gheorghe Morgoci, directorul întreprinderii municipale Regia Transport Electric, s-au dus la Minsk, cu avionul, cu escală în capitala Rusiei. 

Banii curg gîrlă către slugile lui Ghimpu şi Băsescu de la „Moldova 1" 

 Milioanele sindicatelor a RM (sursa: Curaj.tv)

Sindicatele actuale sunt sub patronatul guvernului.
Comentarii: 25
Administrator a spus:
data:12.03.2011 ora:22:59:57

2011 :
02 martie - 400 mii lei din buget pentru comemorarea zilei Memoriei,
12 martie - 608 mii lei din buget pentru fabricarea medaliilor cu ocazia implinirii 25 de ani de la incidentul din Cernobil. In total peste 1 milion de lei in 10 zile pentru nimic.

 
Administrator a spus:
data:08.12.2011 ora:01:01:50

Automobilul şi întreţinerea acestuia l-a costat pe primarul de Hânceşti peste un milion de lei

Nu e o ruşine să fii bogat într-o ţară săracă, cel puţin pentru primarul de Hânceşti, Alexandru Botnari, care şi-a permis în calitate de automobil de serviciu o limuzină Audi Q7, preţul de piaţă al căreia este de peste 50 de mii de euro. Întreţinerea automobilului a costat primăria doar în 2009 – 2010, 223 de mii de lei. În documente banii figurează că ar fi fost alocaţi pentru amenajarea teritoriului. Primarul a fost solicitat să dea explicaţii privind mica sa „slăbiciune” la şedinţa Curţii de Conturi.

Automobilul a fost achiziţionat din veniturile întreprinderii municipale „Amen Ver” din Hânceşti. Conducerea întreprinderii a semnat un contract cu primăria prin care automobilul a fost transmis pentru deservirea primarului. „De când sunt în funcţie, e unicul mijloc de transport pe care l-am procurat”, a încercat să se justifice Botnari.

Svetlana Corobceanu

Limuzină pentru atragerea investiţiilor

„E greu să-ţi refuzi, având aşa o slăbiciune. Am fost şi eu oleacă primar, dar cu Volga am umblat 11 ani”, a ironizat preşedintele CC, Serafim Urechean. Primarul de Hânceşti a negat că ar fi vorba de o simplă slăbiciune. „Sunt foarte multe deplasări în cadrul atragerii investiţiilor străine”, a încercat să iasă el din încurcătură făcând trimitere la întâlnirile cu reprezentanţii BERD şi ai Euroregiunii Siret-Prut-Nistru cu suportul cărora autorităţile or. Hânceşti implementează două proiecte. „Vorbiţi de Banca Europeană de parcă aţi merge la New York cu limuzina!”, i-a replicat unul din membrii CC.

CC a mai stabilit şi alte ilegalităţi în documentele semnate între Primăria de Hânceşti şi ÎM „Amen Ver”. Ignorând procedura legală de achiziţii publice, primăria a achitat întreprinderii în 2009 – 2010, 4,9 milioane de lei pentru servicii de amenajare a teritoriului în baza unui deviz de cheltuieli aprobat doar de primarul de Hânceşti. Pentru aceeaşi perioadă, conducerea întreprinderii i-a înaintat factura primarului în valoare de 223 de mii de lei pentru combustibil, întreţinerea şi asigurarea limuzinei.

Grigore Cobzac, preşedintele raionului Hânceşti, consideră că este absolut inadmisibil ca o persoană publică să se plimbe cu un astfel de automobil. „Documentele legate de achiziţionarea acestuia sunt păstrate în mare taină. Acesta este cumpărat din veniturile încasate de la cetăţeni pentru apă, canalizare şi transportarea deşeurilor. Este o ruşine să te plimbi într-o maşină de lux pe drumurile noastre care ştim cu toţii cum arată”, a mai spus Cobzac.

Este de remarcat că primarul de Hânceşti, Alexandru Botnari, a fost membru al PCRM. Odată cu schimbarea guvernării la Chişinău, acesta a migrat în PDM.

Câte degete, atâtea fotolii

Un alt caz, care demonstrează că nu-i chiar o ruşine să fii bogat într-o ţară săracă şi să iroseşti în van banul public, îl relevă Consiliul raional Ungheni. Acesta e raionul cu cei mai mulţi vicepreşedinţi. Dacă judeţul Iaşi, cu o populaţie de 800 de mii de locuitori are doar doi vicepreşedinţi, apoi raionul Ungheni, cu o populaţie de circa 117 mii de locuitori, şi-a permis tocmai cinci vicepreşedinţi: doi dintre aceştia – membri ai PLDM, doi – ai PD şi unul din PL. „Am o întrebare: câte degete aveţi la o mână? Ca să fiţi mai puternici, e necesar să uniţi toate cele cinci degete. De la această idee am pornit atunci când am decis să stabilim cinci vicepreşedinţi de raion”, a explicat Iurie Toma, preşedintele raionului, citat de Expresul.com . Potrivit lui, pentru salarizarea celor cinci vicepreşedinţi „nu va fi cheltuit niciun bănuţ în plus din buget” (sic!). Ion Harea, fostul preşedinte al raionului, care ocupă pe moment funcţia de consilier al preşedintelui Consiliului judeţean Iaşi, a declarat pentru JURNAL că o atare decizie e o profanare a instituţiei administraţiei publice locale. „E o prostie, eu am avut trei vicepreşedinţi de raion, şi aceasta din cauză că au existat presiuni din partea comuniştilor. E o răsplată pentru unii care s-au manifestat activ în campania electorală. Salariul anual pentru un vicepreşedinte, cu toate adaosurile, e de circa 120 – 130 mii de lei”, a mai spus Harea.  http://ziar.jurnal.md/2011/12/06/primar-cu-limuzina-la-scara/#more-16165

 
Administrator a spus:
data:22.02.2012 ora:16:57:15

Членство в международных организациях обойдётся Молдове в 48 миллионов леев
Фото: tribuna.md

За членство в международных и региональных организациях в 2012 году Молдова заплатит 48 миллионов леев. Соответствующее решение было утверждено на сегодняшнем заседании кабинета министров. Министр финансов Вячеслав Негруца отметил, что в настоящее время Молдова состоит в 66 структурах, включая парламентские и международные организации, а также структуры СНГ.

В частности, членство Молдовы в Совете Европы обходится в более чем 300 тыс. евро в год, а в Европейском банке реконструкции и развития – 351 тыс. евро. «Если мы являемся активными членами этих организаций, необходимо взять на себя эти расходы», - отметил глава Минфина.

В то же время Вячеслав Негруца отметил, что в 2012 году будет проведена оценка эффективности и важности участия в той или иной организации по отношению к сумме членского взноса.

 
Administrator a spus:
data:07.03.2012 ora:22:59:54

Şi totuşi, dacă profitul CTC chiar a ajuns la gigantica cifră de 70 mln. lei, de ce sunt trimişi în şomaj şi
remuneraţi cu bănuţi angajaţii unei atare întreprinderi? Şi ce salarii au şefii „Tutun CTC”? TIMPUL a
obţinut unele extrase din fişele personale din contabilitatea CTC ale Alei Sârbu şi a lui Constantin
Moraru. Şi aici cifrele bat alte recorduri! Ala Sârbu a ridicat din aprilie până în decembrie trecut salarii în
sumă totală de 144 mii 22 lei, remunerarea lunară variind între 9500 şi 20.000 lei. Are un premiu
trimestrial, în august, de 30 mii lei şi multe altele mai neînsemnate. Culmea reprezintă o primă pentru
totalurile anuale de 869 mii 431 lei, care - atenţie! - este plătită în octombrie. Astfel, venitul său în numai
nouă luni constituie 1 mln. 239 mii 641 lei.
Nu-s poveşti, deoarece aproape aceeaşi sumă - de 1 mln. 118 mii 587 lei - a fost prezentată de Sârbu în
declaraţia pe venit depusă la Fisc.

 
Administrator a spus:
data:02.05.2012 ora:13:52:16

Bani publici pe apa sâmbetei. Cine prejudiciază la greu buzunarul public

După o analiză minuţioasă a rapoartelor Curţii de Conturi din trimestrul IV al anului trecut, realizată de către experţii Centrului analitic Expert-Grup, a fost realizat un top al instituţiilor cu cel mai mare risc al prejudiciului adus statului. Vă propunem în continuare să cunoaşteţi instituţiile şi întreprinderile de stat prin intermediul cărora se pierd cei mai mulţi bani publici.
Olga CEAGLEI, olga.ceaglei@eco.md

Prejudiciul Moldelectrica, în baza Raportul auditului performanţei „Au fost realizate obiectivele Proiectului Energetic II în condiţiile de utilizare eficientă şi eficace a surselor financiare?” poate fi estimat la peste 64 mil. lei.

În Raportul auditului performanţei este menţionat faptul că implementarea unui contract cu valoarea de 17,3 mil. dolari SUA (65,4% din valoarea creditului), se tergiversează, întârziind şi în raport cu ultimul grafic aprobat (01.07.2011), astfel persistând riscul anulării creditului nedisbursat în mărime de 3,9 mil. dolari. 

Din contul creditului au fost efectuate unele cheltuieli ineficiente şi iraţionale pentru achiziţionarea de la Compania turcească „Areva T&D Enerji Endustrisi A.S.” a 27 de transformatoare de tensiune înaltă cu valoarea de 8 mil. lei, care urmează a fi înlocuite din cauza calităţii neadecvate, totodată, Î.S. „Moldelectrica” a suportat pierderi în sumă de 2,4 mil. lei în urma ieşirii din funcţiune (exploziei) a 2 transformatoare din cele achiziţionate. 

De asemenea, consiliile raionale nu au elaborat criterii de selectare a instituţiilor beneficiare. În consecinţă, de îmbunătăţirea aprovizionării cu agent termic au beneficiat unele instituţii care dispuneau de sisteme de încălzire funcţionale, angajând împrumuturi şi efectuând cheltuieli iraţionale în sumă de 2,9 mil.lei. 

Unele autorităţi publice n-au ales cele mai optimale şi eficiente variante ale instalaţiilor, ceea ce a condiţionat cheltuieli ineficiente din sursele creditare în sumă de 4,7 mil.lei. 

Termocom - prejudicii enorme aduse nu doar statului, dar şi consumatorilor finali
Neîndeplinirea prevederilor Planului de reorganizare a S.A. ,,Termocom” a cauzat o deteriorare semnificativă a situaţiei economico-financiare. Aceasta se explică prin neasigurarea reducerii pierderilor în reţea până la 18%, însoţite de costuri suplimentare în sumă de 15,5 mil. lei (a.2009) şi, respectiv, de 35,3 mil. lei (a.2010). 

De asemenea, neincluderea îndelungată în procesul de producţie a activelor materiale ale Societăţii în valoare de 47,3 mil. lei, ceea ce duce la imobilizarea activelor circulante, uzarea fizică şi morală a lor şi, respectiv, la diminuarea valorii acestora. Pentru că nu au fost luate măsurilor necesare de către factorii de decizie ai Societăţii pentru încasarea în termen a creanţelor a determinat apariţia unor creanţe cu risc sporit de nerecuperare în sumă de 111,1 mil. lei. 

Creşterea în continuare a datoriilor creditoare (la 01.01.2011 – 2688,4 mil. lei, sau de 2,5 ori mai mari decât cele existente la 01.12.2001 – 1093,4 mil. lei) determină riscul neîndeplinirii procedurii Planului şi denotă gestionarea ineficientă a Societăţii de către Comitetul creditorilor şi administratorul procedurii Planului. 

Nedecontarea datoriilor creditoare suspendate şi nerambursabile conform procedurii Planului în sumă de 928,1 mil lei. A dus la suportarea unor cheltuieli ce determină comprimarea masei debitoare a Societăţii în sumă de 1,8 mil. lei, pentru salarizarea preşedintelui Comitetului sindical, pentru studiile superioare ale angajaţilor, procurarea abonamentelor în transportul urban, pentru arenda automobilelor şi utilizarea combustibilului de către acestea, care, în perioada de insolvabilitate a întreprinderii, nu sunt argumentate din punct de vedere economic. 

S-au înregistrat creanţe ale gestionarilor fondului locativ cu risc înalt de neîncasare în sumă de 180,5 mil. lei, formate în rezultatul diferenţei între volumul de energie termică livrată consumatorilor casnici (conform datelor S.A. ,,Termocom”) şi volumul de energie termică înaintată spre plată (de către Î.M. „Infocom”). 

Neconservarea mijloacelor fixe neutilizate în procesul de producţie cu valoarea de bilanţ de 60,2 mil. lei, pentru întreţinerea cărora, în perioada auditată, au fost suportate cheltuieli în sumă de 3,6 mil. lei. 

Instituţiile subordonate Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor (MTID) nu-şi fac bine treaba. 30 mil de euro de la BERD - pierduţi. Altă tranşă de 20,3 mil. euro de la creditorii externi, anulată.

Ministerul nu a însuşit mijloace financiare aprobate prin legea bugetară anuală, nefiind valorificate limite de alocaţii, în sumă de 290,8 mil.lei, ceea ce constituie 26,3% din limita precizată.

Din toate sursele disponibile de finanţare pentru implementarea Proiectului de susţinere a Programului în sectorul drumurilor, MTID, prin intermediul Î.S. „Administraţia de Stat a Drumurilor” a asigurat absorbţia a numai 33,2% din resurse, deşi perioada de timp în care trebuia implementat Proiectul este spre final. 

La situaţia din 31.12.2010, din contul împrumutului acordat de BERD de 30 mil. euro nu s-a efectuat nicio debursare. Totodată, grantul în sumă de 12 mil. euro, acordat de către Comisia Europeană, nu a fost valorificat. O altă tranşă de 20,3 mil euro a creditorilor externi a fost anulată.

Pentru construcţia şi reparaţie a obiectivelor de investiţii capitale, aprobate MTID, a condiţionat un nivel redus (65,5%) de absorbţie a mijloacelor publice destinate investiţiilor în infrastructura drumurilor, rămânând nevalorificate circa 62,7 mil.lei. 

Casa Naţională de Asigurări în Sănătate, dezorganizată

Auditul Curţii de Conturi a stabilit un trend major de creştere constantă a restanţelor la acumularea contribuţiilor în bugetul asigurărilor de sănătate, care, la situaţia din 31.12.2010, a atins cifra de 739,9 mil. lei, sau cu 101,3 mil. lei (15,%) mai mult decât la începutul anului.

Auditul a relevat că circa 50% din contribuabili nu au asigurat prezentarea declaraţiilor privind calcularea şi achitarea contribuţiilor de asigurări sociale, iar 625 din acei ce au prezentat declaraţia nominalizată n-au prezentat declaraţiile anuale ale persoanelor asigurate, fenomen care provoacă dezechilibre bugetare cu impact asupra onorării angajamentelor sociale.

Controlul insuficient al CNAS la capitolul acceptarea cheltuielilor, înaintate de contribuabili pentru indemnizaţiile de incapacitate temporară de muncă, a dus la majorarea nejustificată a cheltuielilor pentru acest tip de indemnizaţii cu 170,9 mii lei şi, respectiv, la micşorarea contribuţiilor cu aceeaşi sumă, fapt ce determină utilizarea neîntemeiată de către contribuabili a mijloacelor acumulate de CNAS. 

Serviciul Vamal – gaura de milioane în bugetul public 

În rezultatul atribuirii incorecte a poziţiilor tarifare la unele mărfuri, precum şi din lipsa unor preţuri de referinţă la unele poziţii tarifare, care au determinat, respectiv, valorile diminuate ale mărfurilor, bugetul n-a încasat circa 2,5 mil.lei. 

Reflectarea în declaraţiile vamale a unor coduri incorecte a facilitat scoaterea de sub supravegherea vamală şi punerea în circulaţie liberă a unor active materiale (19,6 mil.lei) destinate includerii în capitalul social, cu scutiri de 4,3 mil. lei. 

S-au admis denaturări în evidenţa financiară, care au determinat raportarea neveridică la Ministerul Finanţelor a costului facilităţilor acordate în anul 2010 la drepturile de import/export cu suma de 384,0 mil.lei; raportarea neveridică a soldurilor creditoare ale agenţilor economici cu 93,5 mil.lei; raportarea neveridică cu 50,2 mil.lei a soldului restanţelor contribuabililor faţă de bugetul de stat cu termen mai mare de 6 ani; denaturarea Raportului privind controlul asupra valorii în vamă la mărfurile introduse în regim vamal de import (plasate în liberă circulaţie) cu suma de 286,5 mil.l

 
Administrator a spus:
data:30.08.2012 ora:10:21:33

Fostul preşedinte al Asociaţiei “Parlamentul 90”, Pantelei Sandulachi, nu a întors până acum suma de 399 de mii de euro pe care o datorează statului. Asta în condiţiile în care decizia Curţii Supreme de Justiţie prin care membrul PLDM a fost obligat să restituie banii este în vigoare de mai bine de o lună.

 
Administrator a spus:
data:09.09.2012 ora:23:30:48

Nicolae Timofti, care se consideră Președintele Republicii Moldova, l-a decorat pe liderul formațiunii radicaliste de dreapta, Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, cu Ordinul Republicii, ”în semn de recunoștință”.

Decretul prezidențial, prin care se oferă distincția, a fost semnat acum câteva zile, informație confirmată și de purtătorul de cuvânt al Preşedintelui, Vlad Țurcanu.

Astfel, Timofti ”l-a mulțumit” pe Ghimpu cu o alocație lunară de 500 lei, care se oferă pe viață, fiind un supliment prevăzut de “Ordinul Republicii” la pensia beneficiarului.

 

 
Administrator a spus:
data:17.09.2012 ora:00:02:12

Директор Tutun CTC получит от государства 5 миллионов леев в случае досрочного увольнения
Ежемесячная зарплата директора АО “Tutun CTC” Аллы Сырбу в 21 раз выше, чем у сотрудников компании, которые получают в среднем 7 тысяч леев. Согласно отчету Счетной палаты, глава компании каждый месяц получает около 130 тысяч леев плюс премиальные в течение года. Согласно отчету, Алла Сырбу получила наградные за 2011 год в размере 1,3 млн. леев несмотря на то, что проработала руководителем предприятия всего десять месяцев.
Более того, аудитор Счетной палаты Валентина Мадан обнаружила, что в индивидуальном трудовом контракте с главой “Tutun CTC” есть особый пункт, согласно которому ей положено единовременное пособие в размере 5 миллионов леев в качестве компенсации в случае ее увольнения с должности генерального директора. Эта сумма должна быть выплачена Алле Сырбу в случае увольнения ранее срока, предусмотренного в контракте.

 
Administrator a spus:
data:04.10.2012 ora:08:25:58

Кишинев, Октябрь 03 (Новый Регион, Елена Фурцева) – Выделенные из бюджета средства на ремонт дорог в селе Флорень района Анений Ной (Новые Анены) ушли на строительство дороги, ведущей к дому депутата парламента от Либеральной партии Валерия Мунтяну. Об этом порталу MOLDNEWS сообщили жители села, а также местный советник от Партии коммунистов Вячеслав Бондарь.  http://nr2.ru/kishinev/406563.html?fb_action_ids=505575872785823&fb_action_types=og.likes&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582

 
Administrator a spus:
data:10.10.2012 ora:10:49:36

Этим вопрос задались журналисты телеканала «ProTV». Они сообщают, что по официальной информации Министерства просвещения, каждый автобус обошелся примерно в 1 миллион леев, в то время как цены на сайте производителя транспортных единиц в два раза меньше.

В частности, сообщают журналисты, стоимость, указанная на сайте украинского завода, где и были приобретены автобусы, составляет 30 тысяч евро. Представители Министерства просвещения, однако, говорят, что транспортные единицы были изготовлены по заказу, потому и обошлись дороже.

Примечательно, что один из автобусов, несмотря на солидную цену, уже сломался. Всего на приобретение 109 транспортных единиц государство потратило 95 миллионов леев, то есть практически по миллиону за каждый, сообщает телеканал.
http://alfanews.md/society/kakova_realnaya_tsena_priobretennykh_pravitelstvom_shkolnykh_avtobusov/

 
Administrator a spus:
data:17.10.2012 ora:12:51:08

http://jurnal.md/ro/news/judecator-din-lista-neagra-sarac-pe-hartie-i-cu-avere-de-milioane-505196/
Judecătorul Curţii de Apel Chişinău, Sergiu Arnăut, care se regăsește în lista neagră a Mișcării Antimafie, pentru că ar fi aservit lui Vlad Plahotniuc, locuiește într-o casă cu trei nivele, care valorează peste 2 milioane de lei împreună cu terenul. Averea, înscrisă pe numele soției, lipsește însă din declarațiile de proprietăți și venituri ale magistratului.

Terenul cu o suprafaţă totală de 0,125 ha, de pe strada Cucorilor 18, sectorul Poșta Veche, unde este ridicată casa în care locuieşte judecătorul Sergiu Arnaut şi familia sa, a fost înregistrat în Registrul Cadastral şi a figurat până în anul 2006 ca proprietate a mamei judecătorului, Maria Arnăut.

Aceasta a murit în august 2006, iar cu un an mai devreme, prin testament, toate construcţiile şi terenul de pe Cucorilor 18 au fost lăsate nu fiului său, magistratului, ci soţiei acestuia, Tatiana Arnăut.

 
Administrator a spus:
data:29.11.2012 ora:15:03:17

Воровать надо с прибылей, а не с убытков.
Мы настолько точно выбираем не тех, что уже не стоит беспокоиться...

Ion Sturza - 4 ani guvernare - 400 mil. $
Oleg voronin timp de 8 ani - 1 miliard $

Si surpriza in ultimii 3 ani:
Vlad Filat - timp de 3 ani peste 1.2 miliarde € (date 2010)
...
Vlad Plahotniuc - 2 miliarde €

Datoria R. Moldova 2005 2,5 mild $
Datoria R. Moldova 2008 4,0 mild $
Datoria R Moldova 2012 5,7 mild $ + 500 mil $ creditul care va veni pana la sfarsitul anului 2012.

Lumea daca va fi desteapta va scrie datoria tarii pe numele hotilor care s-au imbogatit pe seama acestui popor.

 
Administrator a spus:
data:24.01.2013 ora:21:43:31

Spitalul Clinic Republican, care iată că intenţionează să cumpere o maşină nouă. Probabil credeţi că este vorba despre o maşină dotată cu echipament medical de ultimă generaţie, care ar servi cetăţenilor şi chiar ar salva mai multe vieţi! Dar din păcate nu este aşa…  Mercedes-Benz de 38.000 euro http://autostrada.md/stiri/exclusiv-spitalul-republican-procura-un-mercedes-benz-de-38-000-euro

 
Administrator a spus:
data:08.04.2013 ora:14:06:11

Киртоакэ сегодня заявил, что потребует отставки М.Черней с поста ген.директора АО “Термоком” за то, что он заключил контракты со своей дочерью и зятем и перекачал деньги потребителей практически в свои карманы ... А почему он не потребовал по следам Постановления Счетной палаты РМ № 64, в котором указано, что коммерческий директор АО “Термоком” М.Арусой также заключил контракты со своими фирмами на ремонт Термокома, а суммы контрактов превышали в 4 раза реальной стоимости ремонта?... Что-то избирательно действует Киртоакэ. А ведь я ему зарегистрировала письмо и приложила данные Счетной палаты сразу же после опубликования в Мониторул Офичиал РМ...

 
Administrator a spus:
data:03.07.2013 ora:18:41:18

Урекян - Киртоакэ: “Объясните, куда исчезли сотни миллионов”  http://news.point.md/ru/obschestvo/urekyan-kirtoake-ne-raspevajte-patrioticheskie-pesni-a-objyasnite-kuda-ischezli-sotni-millionov

 
Administrator a spus:
data:08.07.2013 ora:18:57:32

ATENȚIE, CORUPȚIE DE PROPORȚII !!!
Impactul social și politic privind cazul Săndulache
a avut un efect major pentru PLDM și ”finansistul”
lor Vecesla Negruță. Și este de înțeles. Prin decizie
direct a plătit 400 mii Euro domnului Săndulache!?
Însă CORUPȚIA care are loc la Primăria Chișinăului
întrece orișice imaginative a omului NORMAL. Unii
pot să-și închipuie faptul, că printr-o singură, mica
semnătură de vice primar CORUPT se permite una
din cele mai dubioase PRIHVATIZĂRI din istoria și
„scurta biografie” a mun. Chișinău.
Așa dar, prin DISPOZIȚIA nr.908-d din 07.09.2012
cu privire la executarea hotărîrii instanței de judecată,
viceprimarul Nistor Grozavu dispune privatizarea a
patru grădinițe de copiii, anterior transmise în arendă
diferitor instituții private de învățămînt. De menționat,
acest lucru a fost făcut hoțește, fără acceptul și analiza
întrebării în Comisia de Privatizare, fără acceptul CMC
în baza unor hotărîri judecătorești dubioase din 2006,
2007, 2008 !!! Asta da prihvatizare, asta da CORUPȚIE.
Fiecate edificiu în parte au cite un cost estimativ de
peste 1(un million) de Euro, dar edificiul din strada
Petru Rareș, 39 este estimate de specialist la prețul
ind de peste 5 (cinci) milioane Euro. De altfel, cel care
l-a prihvatizat într-un stil foarte DUBIOS (este vorba
despre national-liberalul Mircea Rusu), l-a și vîndut
unui alt om de afaceri în primavera anului curent !!!
Așa dar, dispoziția nr.908-d din 07.09.2012, semnată
de către Nistor Grozavu a dispus semnarea de contracte
vînzare cumpărare a următoarelor edificii:
1. Imobilul din str. Petru Rareș, nr.39 din. mun.Chişinău
(nr. cadastral 0100417.107.01).
2. Imobilul din str. Hristo Botev, nr.9 din. mun.Chişinău
(nr. cadastral 0100103.163.01).
3. Imobilul din bd. Dacia, nr.53/2 din. mun.Chişinău
(nr. cadastral 0100114.142.01).
4. Imobilul din sAlba Iulia, nr.5/2 din. mun.Chişinău
(nr. cadastral 0100511.196.01).
Mențiune: Mîne voi pune pe FB și copia dispoziție !!!
Solicit urgent autosesizarea Procuraturii Generale și
a Centrului Național Anticorupție!
Miercuri depun cereri oficiale privind intentarea dosarelor
penale persoanelor implicate!

 
Administrator a spus:
data:08.07.2013 ora:23:10:46

5 июля коалиционное парламентское большинство проголосовало за расширение списка объектов подлежащих приватизации.

В число соответствующих предприятий были включены ТЭЦ, электрораспределительные сети, «Apă Canal», «Termecom», «Город вина», «Apele Moldovei», «Moldova Film», «Moldresurse», вся инфраструктура качества Министерства экономики, а также ряд объектов сфер культуры и здравоохранения.

Расширенный список объектов, подлежащих приватизации, был разработан в 2010 году, когда Либеральная партия находилась во власти, а ее лидер Михай Гимпу занимал должность председателя парламента, одновременно исполняя обязанности главы государства.

 
Administrator a spus:
data:14.07.2013 ora:02:54:00

12 Iulie,2013 indemnizatie de 30,000 lei,pentru fiecare deputat la vacanta de vara,dar saracie si pensie pentru ordinar cetatian.Multi Cetatieni nu au de munca…

 
Administrator a spus:
data:11.09.2013 ora:23:38:44

Исчезла 195 статья из Уголовного кодекса РМ “Хищение имущества в крупных или особо крупных размерах”... Похитили Банка де Економий, Аэропорт, следующие на очереди Молдтелеком и целый ряд “лакомых кусочков”... А никаких статей на них соответствующих нет В УК РМ... Поэтому разбираться со всеми преступниками законным путем нет возможности... Только революция, реввоенсовет, ЧК...

 
Administrator a spus:
data:06.02.2014 ora:19:41:55

PGAE Platforma Gestionarea Asistentei Externe
http://amp.gov.md/esrigis/mainmap.do?reset=true&language=ro

 
Administrator a spus:
data:03.07.2014 ora:01:12:39

Ghid despre cum se pierd și despre cum se fură banii prin achizițiile publice
Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare 1 iulie 2014 la 8:08
0

Zilele trecute am dat de un raport care vorbea despre nivelul mitei care se dă atunci cînd vrei să câștigi un contract de achiziții publice. La nivel global,[1] suma mitei constituie un procent fix din prețul contractului: 5-20% pentru a câștiga licitația și 2-5% pentru a primi plata conform invoice-ului. În unele cazuri de excepție suma mitei totaliza 30-40% din valoarea contractului. Se întâmplă și la case și mai mari mi-am zis eu, ca să descoper că ai noștri aplică niște sceme de-a dreptul ingenioase la fraudarea procesului de achiziții publice.

În economiile contemporane, tot mai multe bunuri și servicii sunt achiziționate de guverne de pe piața sectorului privat. În 2013 autoritățile publice din Republica Moldova au cumpărat bunuri, lucrări și servicii în valoare de peste 9.3 miliarde de lei, circa 9% din PIB, sau circa 24% din Bugetul Public Național pentru anul 2013.

Profil de țară: cumpărăm ceea ce nu trebuie de la cine trebuie

În linii mari, statul cumpără ceea de ce are el nevoie la cel mai mic preț, mizând pe faptul că piața îi va putea oferi un produs de calitate. În lumina ultimelor scandaluri, dar și a rapoartelor prezentate de Curtea de Conturi și Expert-Grup la acest capitol, banii din sectorul public se pierd pentru că se cumpără lucruri de care nu este nevoie, la un preț prea mare de la cumetri, prieteni sau de la cel, care oferă mita cea mai atractivă.

Opinia generală este că autoritățile publice nu prea au idee ce vor să cumpere pe parcursul anului. Buna practică presupune existența unui plan de achiziții anual, trimestrial, lunar. Așa cum eu știu că pentru iarnă îmi trebuie cizme, dar nu mai am nevoie de șubă, așa și ministerele, primăriile trebuie să știe de câtă hârtie au nevoie, combustibil, computere și lustre de cristal.  Din păcate, aceste planuri ori lipsesc, ori sunt foarte generale. Astfel, ne trezim că primăriile dau bani pentru reconstrucția școlii din sat, care în urma optimizării a rămas goală, sau cumpără mașini pentru consultanți din bani străini. Să nu uităm și legendarul caz al autobuselor școlare.

Achizițiile sunt aranjate. Cel mai des schemele de aranjare ale achizițiilor publice au loc în domeniile ce țin de construcția, reparația și întreținerea drumurilor; livrarea produselor farmaceutice; construcții capitale; proiecte de tehnologii informaționale de dimensiuni mari; rechizite de birou.

Cum fură deștepții ca în codru ?

La noi de prea puține ori s-au demonstrat cazurile în care primarii, miniștrii sau alți șefuleți au cumpărat produse sau servicii de la întreprinderea soției[2], prietenului, cumătrului. Un raport recent, include o întreagă selecție de metode prin care se fură banii publici. Preferatele mele sunt cele de mai jos:

  Participanții în achizițiile aranjate împart contractele pe regiuni, pe obiecte, în timp. Un fel de azi câștigă X-ulescu un contract de un million pentru cartofi, dar luna viitoare Y-escu va câștiga un million pentru morcovi. Sau în cazul unui contract de reparație a drumurilor, câștigătorul pune asfaltul, iar concurenții barele de protecție, sau marchează drumul.
  Sau, companiile ce „cooperează” împart piața sau livrările de anumite produse/servicii/lucrări și se înțeleg să nu între în domeniul partenerului. Dacă totuși participă în tender, se înțeleg să depună o ofertă agreată  anterior de partenerul „prioritar” de domeniu. Dacă nu dă doamne, încearcă să intre pe piață un alt jucător, atunci se recurge la „compensații” sau mită pentru organizatorii tenderelor. În cazuri extreme, aceste companii pot depune contestații sau a impune furnizorii și subcontractorii să nu colaboreze cu compania „străină” sub amenințarea de a nu mai colabora pe viitor cu ei.
  Printre cele mai frecvente scheme, scoase la iveală de către Curtea de Conturi este așa-zisa divizare a achiziţiilor pentru a evita licitaţia deschisă[3]. Adică, ei divizează un contract de 1 million (pentru care obligatoriu trebuie să organizeze licitație publică) în 10 contracte mai mici, care sunt acordate din oficiu unuia sau la doi furnizori. De exemplu, conform constatărilor auditorilor Curții de Conturi[4], o autoritate a contractat același tip de lucrări (reparația curentă a drumurilor) de la același agent eonomic, prin 10 proceduri de achiziție prin cererea ofertelor de prețuri, în sumă totală de 1055,0 mii lei, iar în anul 2012 – la fel prin 10 proceduri, în sumă totală de 968,0 mii lei.

În loc de concluzie.

Agenții economici cunosc despre existența și „buna funcționare” a acestor scheme, însă în urma presiunilor sau aînțelegerilor avute nu confirmă oficial acest fapt. Astfel, găsirea vinovaților este posibilă doar cu măsuri speciale de investigații și cu un suport masiv din partea autorităților. Lucru practic că imposibil de realizat, doar dacă funcționarul vizat nu vrea să-și pună soața la dubă, sau finul nașul, etc, etc, etc.

Curtea de Conturi scrie rapoarte, Agenția de Achiziții Publice semnalează zeci de cazuri anual, ca Procuratura și organele de drept să tacă. Pentru că procurorii tot sunt nași.

 
Administrator a spus:
data:24.08.2014 ora:09:51:06

http://www.budgetstories.md/cum-vor-fi-cheltuiti-banii-publici-in-2014/

 
Administrator a spus:
data:11.04.2015 ora:23:46:59

17 млн. - на содержание не нужной президентуры, 121 млн. - на содержание вредительского парламента...

Нищий народ Молдовы, ты в своем уме?!

 
Administrator a spus:
data:12.05.2015 ora:08:39:39

http://jurnaltv.md/ro/news/2015/5/11/dreptatea-i-adevarul-sunt-in-noi-10121241/

 
Administrator a spus:
data:27.09.2015 ora:22:40:17

https://drive.google.com/file/d/0B1F3atFjR2jOaFd3NDlvX2IzLVk/view
RAPORTUL KROLL

 

Crează cont nou

Am uitat parola

Retrimite e-mail-ul de activare