Jackpot în Export

publicat la:2012-02-25

Fiecare cetățean știe încă din clasa a 5-a că Moldova este o țară agrară, respectiv, exportăm tot ce înseamnă producție agricolă. Senzația care însă lovește direct în mirarea și nedumerirea cetățeanului este  următoarea: de unde exportăm carne în valoare de 21,6 milioane de dolari SUA, în timp ce la întrebarea: „De unde-s pulpele de pui?”, vânzătoarea de la piață îți răspunde „Din partida ношки Буша”. Doar în anul 2011, țara a importat carne în valoare de 33,5 milioane de dolari SUA.

Alte întrebări care îl frământă pe cetățeanul simplu sunt: de ce importul de carne de pasăre și ouă este de trei ori mai mare decât exportul, de ce importăm zahăr cu 8 milioane de dolari SUA, mai mult decât exportăm, șamd. Despre starea jalnică din sectorul creșterii animalelor și nenumăratele probleme întâmpinate de producătorii de mezeluri și producătorii de zahăr, s-a vorbit mult și degeaba. Se pare că misterioase sunt căile comerțului în Moldova, iar paradoxul (a se citi interese mari) se simte ca la el acasă.

Cașcavalul exporturilor a fost făcut din lapte autohton, după rețetă mioritică și împărțit după cum i-a dus capul pe gestionarii economiei. Cele mai mari felii le-au revenit sectorului de produse vegetale, produse alimentare, textile și uleiuri.

Evoluăm, deci existăm!

Moldova nu stă pe loc. Evoluează, deci există. Dinamica exporturilor, în ultimii zeci ani, a cunoscut o tendință pozitivă. În 2011, volumul exporturilor a constituit 2,22 miliarde de dolari SUA, în comparație cu 565,5 mil. dolari SUA în 2001.

Oglinjoară, oglinjoară, cine e cel mai tare exportator în țară?

Demnitatea, onoarea, culorile drapelului și economia națională au fost apărate cu mult stoicism și dârzenie în anul 2011 de Trans Oil LTD, compania cu capital străin, exportator de cereale și ulei, Dra Draexlmaier Automotive, exportator de echipamente pentru automobile și Politrans-Broker SRL, exportator de servicii de brokeraj. Țara trebuie să-și cunoască eroii. Voila, aici sunt cei zece laureați ai premiului „Cel mai tare exportator din țară”. Din păcate sau din fericire, nici un producător de vin nu s-a remarcat în lupta pentru apărarea tricolorului.

 

În loc de concluzie

Tablourile nu sunt cărți. Ele nu te învață, nu îți dau sfaturi sau recomandări. Ele pur și simplu oglindesc o situație, o stare, o atitudine, o idee. Moldova și-a pictat tripticul pentru 2011. Și-a băgat vopselele și pensulele în tolbă, și-a luat șevaletul subsuoară și s-a pornit la câmp. Trebuie să pună sămânță pentru export. Anul 2012 abia a început.

P.S. Morala comercială: Zi-mi ce exporți, ca să știu cine ești.

Morala socială: Cine papă bine, are export frumos!

Morala statistică: Suntem ceea ce exportăm.Comentarii: 0

Crează cont nou

Am uitat parola

Retrimite e-mail-ul de activare