Proiect de 2 milioane euro pentru a întoarce 800 de tineri în RM

publicat la:2012-11-29

Comisia Europeană a acceptat finanțarea unui proiect de 2 milioane euro. Potrivit proiectului, 200 de tineri moldoveni vor avea posibilitatea să se angajeze în sectorul de stat și cel privat din tara, iar alți 600 de tineri vor fi instruiți în domeniul antreprenorial. Anunțul a fost făcut pe 26 noiembrie, la Guvern de către Organizația Internațională pentru Migrație.

  Premierul Filat a a declarat că proiectul de promovare a revenirii temporare sau definitive a tinerilor moldoveni cu studii în străinătate este unul foarte important, iar Guvernul va crea condițiile necesare pentru ca tinerii să-și lanseze o afacere sau să fie angajați la lucru acasă, fără necesitatea de a pleca peste hotare. „Noi trebuie să avem o monitorizare eficientă, ca să vedem nu doar impactul de moment al acestui nou proiect, dar și efectul său durabil”, a spus Filat.

Consilierul premierului pe probleme de tineret, Tudor Darie, a declarat că în cadrul proiectului finanțat de Comisia Europeană, în jur de 100 de tineri vor primi granturi între 2 și 10 mii euro pentru a-și iniția un start-up. „În acest mod, Guvernul va susține crearea de noi locuri de muncă, pentru a preveni exodul de creiere. În cazul stimulării angajării absolvenților în câmpul muncii, proiectul de politică publică urmează a fi aprobat la Comitetul interministerial pentru planificare strategică pentru a putea fi implementat în a doua jumătate a anului 2013", a conchis sursa.

SURSAComentarii: 3
Administrator a spus:
data:29.11.2012 ora:20:53:19

1.Acest proiect se finanțează pe datorie?
2.e scris pt tineri, dar pînă la ce vîrstă?
3.ce profesii vor fi solicitate?

 
Administrator a spus:
data:03.12.2012 ora:13:06:58

De ce s-ar întoarce tinerii în Moldova pentru 2 milioane de euro?
Ministrul Muncii 3 decembrie 2012 la 11:11
0

Prolog

După realizarea unui program pilot, în cadrul căruia 42 de tineri au revenit acasă de peste hotare și s-au angajat în mediul privat și public, Organizația Mondială pentru Migrație a venit cu un proiect ambițios, care are drept misiune ajutorarea Guvernului în oprirea exodul de creieri. Proiectul va fi sprijinit de Comisia Europeană și va beneficia de o finanțare de 2 mil. Euro. Această sumă va fi alocată pentru trei priorități: susținerea revenirii și angajării tinerilor în sectorul privat și public, instruirea tinerilor și sprijinirea start-up-urilor. În urma derulării proiectului, se așteaptă ca 200 de tineri să-și găsească un loc de muncă în sectorul public și privat, peste 600 să beneficieze de instruiri în domeniul afacerilor, peste 100 de granturi cu sume cuprinse între 2,000 și 10,000 USD să fie acordate pentru susținerea start-up-urilor.

Dar cu riscurile ce facem?

Inițiativa este una foarte salutabilă, dar pentru ca obiectivele proiectului să fie atinse și pentru asigurarea sustenabilității, este nevoie de a identifica constrângerile care ar putea impiedica buna realizare și continuitate a programului.

Cel mai mare risc al acestei inițiative este lipsa unor mecanisme ce ar proteja start-upurile în Moldova. Statisticile mondiale arată că circa 80 % din start-up-uri „mor” în primul an de activitate, datorită unor factori, valabili și pentru Moldova – povara mare fiscală și regulatorie, accesul limitat la finanțare,  resursele și materia scumpă, competiția acerbă din partea jucătorilor existenți pe piață, economia informală.

Al doilea risc major este salariul neatractiv pentru tinerii începători, cu studii solide. Astăzi sistemul de remunerare în sistemul public este unul fix și rigid, un începător primește în jur de 2500 – 3000 de lei la un minister, pe când în sistemul privat, salariul variază între 3000 – 4000 lei.

Al treilea risc este lipsa diversității în oferta de muncă. Piața muncii în Moldova abundă în oferte pentru vânzători , specialiști IT, promoteri și marketologi, dar în schimb nu oferă practic deloc poziții în risk management, gestionarea portofoliilor investiționale, biologie moleculară sau cinematografie.

Al patrulea risc major – fluctuația mare a personalului, atât în sectorul public, cât și privat, iar problema funcționarilor publici tineri care revin de la studiile peste hotare și care pleacă în scurt timp, fie în străinătate, fie în sectorul privat, nu este soluționată.

Al cincilea risc este factorul psihologic, deloc de neglijat – tinerii care se formează în țările din străinătate, se adaptează uneori foarte greu la realitățile și mentalitatea din Moldova. Astfel că foarte mulți din ei, odată întorși acasă, vor găsi orice cale pentru a pleca din nou. Este și cazul unei colege din liceu, odată ce a revenit de la studii din România, a căutat calea emigrării în Canada.

Depășirea riscurilor

Riscurile sunt multiple și diverse, dar unele pot fi depășite, iar statul are toate pârghiile de a găsi soluții pentru acestea. Soluția cea mai evidentă pentru eliminarea primului risc este accelerarea reformei regulatorii, prin implementarea principiului de ghișeu unic și soluțiile e-guvernare. Astfel ca tinerii antreprenori să nu mai piardă timp și bani umblând pe la zeci de instituții, solicitând sute de permisiuni și certificate, să nu mai fie supuși multiplelor controale. Problema accesului limitat la finanțare poate fi facilitată prin extinderea Programului Naţional de Abilitare Economică a Tinerilor (PNAET), care a fost un succes și prin găsirea de mijloace pentru completarea Fondului de Garantare a Creditului. De asemenea, dat fiind faptul că tinerii se confruntă cu problema gajului la accesarea creditelor, ar fi binevenită adoptarea de către bănci a unor procedee mai eficiente de management şi de evaluare a riscului de creditare și optimizare a legislaţiei cu privire la gaj. Soluția pentru problema salariilor neatractive și fluctuația de personal constă în revizuirea politicii de motivare în sectorul public și relaxarea presiunii fiscale asupra mediului de afaceri, ce ar permite creșterea salariilor în sectorul real. Problema diversității ține, în mare parte, de structura economiei, venirea companiilor străine, lansarea și dezvoltarea noilor servicii și produse ce ar solicita noi profesii și altfel de abilități. Cheia pentru soluționarea ultimei probleme se află în fiecare din noi – pentru că fiecare din noi contribuie la perpetuarea sau schimbarea mentalității.

Sustenabilitatea

Cuvântul „sustenabil” nu a devenit doar un cuvânt la modă, el a devenit o condiție necesară, ce trebuie să sigure că acțiunile Guvernului vor avea continuitate, vor avea un impact maxim și vor fi eficiente, iar deseori, pentru a asigura sustenabilitatea, este nevoie de o abordare complexă și acțiuni paralele pe mai multe domenii.

 
Administrator a spus:
data:28.09.2013 ora:20:55:31

Отвечая на вопрос NOI.md, она отметила, что демографическая ситуация в Республике Молдова пережила видимый рост в 70-80-е года прошлого века.

«После 90-х годов количество молодых людей в стране существенно уменьшилось. А теперь регистрируется устойчивый рост количества пожилых людей. Эта ситуация определена прежде всего процессом миграции. Многие молодые люди уезжают за границу, в стране остаются пожилые люди. Сейчас показатель мигрировавших исчисляется сотнями тысяч людей. Одновременно с этим в стране увеличилось число социально уязвимых людей, а государство не в состоянии предоставить необходимую им социальную помощь», – сказал эксперт.

Кроме того, государство не разработало конкретную политику по повышению рождаемости граждан. «Молодые семьи не поощряются государством в том смысле, что не гарантирует будущее их детей. Они не могут получать кредиты на 35-45 лет, как это существует в европейских странах. Поэтому молодые люди уезжают, и в стране остаются пожилые люди. Но и они сталкиваются с рядом проблем, потому что у нас очень низкие социальные пенсии. Я думаю, что наша страна движется уверенным шагом к демографической катастрофе», – подытожила Виорика Антонова.

Отметим, что Национальное бюро статистики опубликовало доклад, данные которого показывают, что с начала текущего года и до сих пор в стране зарегистрировано более 540 тысяч человек старше 60 лет, почти на 17 000 больше, чем в прошлом году.

 

Crează cont nou

Am uitat parola

Retrimite e-mail-ul de activare