India-Moldova 1:0 sau cat costa kilogramul de ranza moldoveneasca!

publicat la:2013-07-09

Din intamplare, zilele trecute am aflat istoria dramatica a unei  simple familii de basarabeni, emigrati in Italia de mai multi ani, despre care vreau sa relatez . Dupa multi ani de sacrificii, aceasta familie se integreaza in realitatea locala, ridica si pune  la cale copii iar cu economiile acumulate decid sa deschida o intreprindere familiara si anume un magazin alimentar in localitatea Lavinio la vreo 40 km distanta de Roma

 Faptul de la sine este o veritabila   provocare  si un fenomen nu prea  des intalnit , fiindca procentul de atreprenori, originari din Republica Moldova, in Italia este unul dintre cele mai nesemnificative in statisticile oficiale(!). Vizitand acest magazin , cu ochi experimentat de cumparator, ami dau imediat seama ca aici lucrurile merg  nu prea bine, fiindca nu este flux de cumparatori,   asortimentul  produselor  expuse  este modest  fiindca nu este cerere. Proprietara si fiul dumneaei, numele carora din motive lesne de inteles nu le pot publica, ami povestesc  lucruri   triste:  cumparatori ocazionali , basarabenii  au in multe cazuri un comportament agresiv, injura,   vorbesc  permanent despre bani , se ambata lesne, scruteaza cu priviri  indecente alti cumparatori . Dar mai  uimitor este faptul  ca cunoscutii  si prietenii  lor, care locuesc in vecinatate  vin rar si demonstrativ nu cumpara nimic din acest magazin alimentar si chiar declara ca merg in Roma pentru a cumpara  smantana si alte produse alimentare de la magazine alimentare poloneze, ca  ar fi  chipurile mai bune,  si ca  nu cumva sa ,,imbogateasca’’  bietul moldovean al nostru.   Nimeni  nu-si  da seama  ca  aceasta  curajoasa  familie ese ruinata  economic,  iar frustrarea   este enorma.  Da  domnilor,  faimoasa  ranza  a moldoveanului  face  ravagii si in Italia. Si atunci arunc privirea catre magazinul alimentar etnic indian, care se afla la parter in vecinatate imediata . Si ce credeti?  Difirenta este coplesitoare, marfuri  in cantitati mari, asortiment  de produse alimentare etnice  proaspete si ceia ce e mai interesant  are  vizitatori  permanenti. Iar  toate serile aici se aduna o multime de muncitori, care sint  specializati aici in Italia cu muncile grele pe vastele campuri agricole pontine si deasemnea sant cautati  ca experimentati  vacari, pentru dragostea cu care ei trateaza animalele cornute venerate la ei in tara. Indienii , dupa o zi de munca istovitoare sub arsita,  vin de peste tot ,  care pe jos,  care cu bicicleta parcurgand cite 20 km, care cu autobusul . Se aduna  si linistit stau la taifas si cu mare placere, ca si basarabenii, servesc   baututi alcoolice chiar abuzind foarte des.  Da bine,  ei  servesc  bauturi alcoolice autohtone, ati putea  reprosa  dumneavoastra!    Absolut  gresit, domniile lor servesc  bere italiana  ,,Peroni’’  iar apoi cumpara   un kilogram de orez,  ghimbir proaspat,  cativa cartofi si pleaca  fericiti acasa. Cumpara nu pentru ca ar avea mare necesitate, dar cumpara ca sa sustina magazinul- aceasta mica oaza indiana in ,,desertul  italian’’.

Si aici ami aduc aminte istoria  unei doamne in varsta , cu pensie modesta , care trimite asistenta domestica sa cumpere  de la macelarul de cartier doua felii de muschi  proaspat de vitel  la pret de 16 euro/kg si paiine proaspata de la brutarul de cartier la pret de 5 euro/kg  iar de   la magazinul specializat de peste proaspat cumpara peste la pret de 20 euro/kg.  Asistenta domestica, care este moldoveanca , se revolta  sincer de faptul ca cu pensie foarte modesta  asi permire asa cheltueli, cand ar putea  merge la un centru comercial si cumpara aceste  produse alimentare la un pret   de trei ori mai ieftin.  Atunci  respectabila  doamna  cu rabdare  explica ca ,,subventioneaza’’ micile activitati comerciale de cartier constient din sentiment de solidarietate si  patriotizm local si nu este  ea  unica care face acest lucru. Se vede ca totusi  pentru noi  este o adevarata  provocare  constientizarea  unor  notiuni elementare  pe  care se bazeaza societatea  in Europa: sens civic, toleranta,  solidarietate,  mutualizm,  respectul traditiilor locale.

De ce nu ma intrebati ce se face  cu magazinul etnic moldovenesc?  Va dati probabil perfect  seama ca nu este vorba de  un  sfarsit fericit. Daca lucrurile nu se schimba,   fapt putin probabil,   in septembrie   veti gasi usile acestui  magazin sigilate.

Sursa: Eduard Gherciu , or.Roma  Comentarii: 0

Crează cont nou

Am uitat parola

Retrimite e-mail-ul de activare