CONGO & COLTAN: un holocaust pentru electronică, tăcut de mass-media…

publicat la:2013-07-26

Ce sa întâmplat în Congo poate fi considerat cel mai mare holocaust al epocii moderne, ascuns de lume și, comis de multinaționalele electronice,care permit crime odioase, în scopul de a extrage coltanul. Companiile care fac uz de minerale rare și semiconductori, au susținut și au finanțat un etnocid de peste 8 milioane de decese în partea central-vestică a Africii.

Mulți cred că multe războaie africane sunt cauza unor conflicte tribale, dar nu este așa. Coltanul, acest mineral este cauza principală a războiului, care din anul 1998 a ucis mai mult de 8 milioane de persoane în Congo. Coltanul este unul dintre elementele fundamentale ale telefoanelor noastre, un metal mult mai valoros decât diamantele.

Coltanul este o combinație de COLOMIBTE și TANTALITE, Coltanul arată ca nisipul negru și este un element cheie în camere video, telefoane mobile și în toate HI TEC (cum ar fi PlayStation), este folosit pentru a optimiza utilizarea energiei electrice în chips-uri de ultimă generație și face posibilă o economie considerabilă de energie.

80% din Coltan se găsește doar în Congo, unele dintre cele mai mari companii multinaționale exploatează aceste mine și congolezii sunt plătiti numai 200 de $ pe lună (plata unui muncitor obișnuit în Congo este de 10 de $ pe lună).

Acest lucru declanseaza o adevarata cursa a minelor de către gherilele care ar dori să posedeze coltanul, și nu numai în Congo, dar și din țările vecine Uganda și Rwuanda vin doritori.

Acest mineral prețios conține o parte de uraniu, asa ca este radioactiv, acesta cauzeaza cancer si impotenta sexuala, este extras de mineri cu mainile goale ...

Prețul Coltanului variază în funcție de procentul de tantalite. 

În 1998 Coltanul costa 2 dolari pe kg, acum costă 100$, dar această piață este extrem de instabilă, pentru că în 2004, când cererea din Occident a fost atât de multă costa și 600 de dolari per kg.

Sfîrșitul războiului din Congo va fi doar cînd se vor sfîrși resursele minerale...Comentarii: 0

Crează cont nou

Am uitat parola

Retrimite e-mail-ul de activare