Deputatul PLDM Ion Butmalai a spart tacerea si a fost găsit împuşcat

publicat la:2014-12-10

Deputatul PLDM Ion Butmalai  a fost găsit mort la domiciliul său din Cahul. Corpul neînsufleţit a fost descoperit de către soţia sa in ziua de 9.12.2014, în jurul orei 12:00.

În ultimii ani, Ion Butmalai a fost un aprig luptător împotriva sistemului oligarhic de la guvernare, venind cu declaraţii şi dezvăluiri răsunătoare. A scos la iveală informaţii importante în mai multe scandaluri de rezonanţă, precum vânătoarea din Pădurea Domnească, cercetarea oligarhului Vladimir Plahotniuc de către Interpol, atacurile raider asupra băncilor şi companiilor din Republica Moldova etc. Fiind secretar al Comisiei Securitate din Parlament, dânsul a anunţat despre existenţa unor dovezi care confirmau faptul că preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, şi preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi, au fost complicii atacurilor raider asupra Băncii de Economii. În special, fostul deputat a dat în vileag informaţii despre Plahotniuc, spunând că în arhivele instituţiilor de drept există multe date compromiţătoare referitor la prim-vicepreşedintele PD şi a cerut de mai multe ori, în plenul Parlamentului, ridicarea imunităţii parlamentare a acestuia.

Pe fondul activităţii sale, fostul parlamentar a mărturisit că a fost persecutat de către Procuratura Generală, dar şi că a fost ameninţat cu răfuiala fizică.

Vedeţi mai jos cele mai tare declaraţii ale lui Ion Butmalai:

6 octombrie 2011 
„Am dosare penale intentate încă în 2007 şi 2008, care sunt puse pe rol la Judecătoria Cahul. Acesta dosare au fost intentate la comanda unor demnitari de stat. Mi-au fost încălcate drepturile, mi-a fost intimidată familia. Este un comportament care nu a fost nici pe timpul guvernării comuniste. Pe 30 septembrie, la procurorul general Zubco au fost invitaţi procurorii Roşioru şi Vasiliu, cărora li s-a cerut ca până pe 3 octombrie să fie strânse toate materialele. Mi se efectuează filaj, îmi sunt interceptate convorbirile telefonice.”

6 decembrie 2012
„Şefa biroului naţional Interpol, Valentina Litvinov, îndeplineşte o comandă politică în cazul legat de prim-vicepreşedintele Parlamentului, Vladimir Plahotniuc. La şedinţa comisiei parlamentare pentru securitate naţională, Litvinov a venit nepregătită, fără să prezinte vreun document sau vreo dovadă la solicitările deputaţilor. Nu au avut documente să ne prezinte. Doamna Litvinov, împreună cu Zubco, îndeplinesc o comandă politică a lui Plahotniuc. Nu mă tem s-o spun. Sunt acte în care figurează clar numele lui Plahotniuc. Am făcut legătură cu instituţiile internaţionale, cu presa internaţională, se cunosc multe lucruri, care în timpul apropiat ne vor fi furnizate.”

19 decembrie 2012
„Plahotniuc va răspunde pentru toate faptele sale, de rând cu toate persoanele care-i execută comenzile. Istoria le scrie pe toate. O să treacă un an, doi, trei, se va schimba guvernarea, va veni alta şi totul se va descoperi. Potlogarul care a subordonat totul în ţara asta acum vrea să subordoneze şi Parlamentul. Vreau să vă spun că în ziua de azi mai mare potlogar nu există, este o persoană necinstită, care îi înşeală pe alţii, care profită de naivitatea sau încrederea oamenilor. Nişte şarlatani, escroci, impostori! A venit timpul să le spunem pe nume şi nu mă tem s-o spun. Va veni timpul şi toţi vor răspunde pentru tot, şi Zubco, şi toţi judecătorii, şi toţi procurorii.”

21 ianuarie 2013
„Domnilor deputaţi, domnilor aleşi ai poporului Republicii Moldova, dragi cetăţeni ai acestei ţări îngenuncheate de mafie, corupţie şi fărădelege! Nu comuniştii, ci noi am păstrat toţi călăii regimului precedent, ba chiar i-am şi promovat, decorat, premiat. Moldova a ajuns un stat captiv, subjugat şi îngenuncheat de mafia procuroro-judecătorească sub conducerea lui Plahotniuc. Nu mai avem instituţii şi organe ale statului, toate îl deservesc pe Plahotniuc în dezmăţul organizat de banda acestuia! Vă îndemn pe toţi, indiferent de coloratura politică, să susţinem cu toţii demiterea lui Plahotniuc din funcţie şi ridicarea imunităţii acestui tip pentru a permite unei anchete obiective să stabilească gradul de vinovăţie al acestuia!”

15 februarie 2013
„Materiale de la Interpol ale lui Plahotniuc nu sunt decât praf în ochi. Vreau să vă aduc la cunoştinţă: toate schemele de spălare a banilor sunt documentate, totul este demonstrat. Nu ne temem de activitatea acestui păpuşar. Am fost ameninţat de multe ori, inclusiv cu răfuiala fizică, dar nu mă tem şi vă invit să spunem lucrurilor pe nume şi să tragem o linie albă din ziua de azi.”

8 iunie 2013
„Preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, şi preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi, sunt complicii atacurilor raider asupra Băncii de Economii. SIS deţine informaţia potrivit căreia, la 7 aprilie 2012, schema de legalizare a unor acţiuni de tip raider a fost determinată în cadrul unei întâlniri secrete ce a avut loc la biroul lui Dorin Damir (omul de încredere al lui Vladimir Plahotniuc), la care au participat Alexandru Tănase, Mihai Poalelungi, Victor Berlinski (reprezentantul acţionarilor minoritari ai Băncii de Economii). La 27 aprilie, viceguvernatorul Băncii Naţionale a emis permisiunea de deţinere a cotei de participare celor patru societăţi ruseşti pe baza ordonanţelor emise de judecătorii Plugari si Orândaş. Este vorba despre Banca de Economii SA, unica cu capital majoritar de stat care a fost una dintre ţintele atacului raider din anul 2011. La întoarcerea sa de la Strasbourg, Mihai Poalelungi a continuat să presteze servicii de logistică şi consultanţă beneficiarilor atacurilor raider, indicând asupra modului în care urma a se proceda, astfel încât victimele atacurilor raider să nu-şi mai poată recupera proprietăţile pierdute prin instanţele de judecată din Moldova, dar şi să fie condamnate definitiv la închisoare, amânând prin influenţa pe care o are şi examinarea dosarelor în instanţele internaţionale. Potrivit informaţiilor deţinute de SIS, după ce 18,5% din acţiunile Băncii de Economii au ajuns în proprietatea firmelor off-shore controlate de Plahotniuc (Rietel Limited şi Lectom LTD), soluţia legalizării lor a fost identificată tot de către Mihai Poalelungi şi Alexandru Tănase.”

3 octombrie 2013
„Jaful secolului de la Banca de Economii a început încă pe timpul guvernării comuniste. Schemele comuniştilor au fost continuate de discipolii desprinşi de sub aripa lui Voronin, apăruţi pe arena politică după 2010, când regimul comunist a fost înlăturat de la putere. La 7 aprilie 2009 eu eram persecutat de comunişti, ca după exact trei ani să aflu că printre democraţi sunt unii la fel ca şi comuniştii, pentru care interesul personal este mai presus de orice. Schema prin care de la BEM au fost stoarse milioane de euro a început să ia amploare în perioada 2011 – 2012, odată cu atacul raider asupra cotelor privaţilor şi cu implicarea directă a fostului preşedinte al Băncii de Economii, Grigore Gacichevici, care ar fi primit un comision de 12% din suma totală a creditelor neperformante acordate firmelor off-shore controlate de deputatul oligarh din PD, Vladimir Plahotniuc, şi controversatul om de afaceri Veaceslav Platon.” 

7 octombrie 2013
„Reiterez că SIS deţine informaţia potrivit căreia, la 7 aprilie 2012, schema de legalizare a unor acţiuni de tip raider a fost determinată de înalţi funcţionari de stat în cadrul unor discuţii purtate cu Berlinski (reprezentantul acţionarilor minoritari ai Băncii de Economii) şi finul de cununie a lui Vladimir Plahotniuc, controversatul Dorin Damir. Schema atacului raider a fost pusă în aplicare cu ajutorul judecătorului din partea Republicii Moldova la CEDO, Mihai Poalelungi, până la desemnarea acestuia ca preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie. La întoarcerea sa de la Strasbourg, Poalelungi a continuat să presteze servicii de logistică şi consultanţă beneficiarilor atacurilor raider.” 

9 octombrie 2014
„Am fost înlăturat de pe lista candidaţilor PLDM la alegerile parlamentare din 30 noiembrie la comandă, la o decizie, o înţelegere a unor persoane, pentru că sunt incomod. Este o comandă politică a domnului Plahotniuc, ăla care de multe ori m-a ameninţat şi a spus că o să facă tot posibilul ca să nu mă regăsesc pe listă cu unii colegi ai mei. Am muncit 7 ani de zile, am muncit cu suflet zi şi noapte, mi-am dat toată străduinţa. Eu am fost cel care am vociferat de la tribună despre multe mizerii şi atitudini criminale ale unor conducători ca acelaşi Plahotniuc şi alţii, care au furat şi au distrus această ţară. E o politică mârşavă făcută de acest individ Plahotniuc. Nu este posibil ca în ţara asta să conducă un oligarh, un criminal şi un om care nu merită nici să trăiască în Moldova, nu tocmai să fie pe listă numărul 2 la Partidul Democrat. Este ruşinos! Nu mă tem, o să merg înainte, eu sunt gata să lupt politic împotriva dezmăţului şi mizeriei care este în RM şi o să mai spun încă multe lucruri cetăţenilor. Nu o să stau locului, nu mă dau umilit şi călcat în picioare de oligarhi care cred că dacă nu sunt în lista candidaţilor, n-o să pot să lupt. Ba o să lupt.”

De menţionat că, acum câteva săptămâni, înainte de alegerile parlamentare din 30 noiembrie, Ion Butmalai anunţase că va susţine o conferinţă de presă în cadrul căreia „va sparge tăcerea”. Conferinţa a fost însă anulată în ultimul moment.

Sursa:http://www.jurnal.md/Comentarii: 3
Administrator a spus:
data:10.12.2014 ora:17:30:14

Pe adresa de redacției Moldova24 a parvenit o scrisoare care descrie trista poveste a deputatului PLDM, Ivan Ionaș, decedat la 8 noiembrie 2014 în urma unui ictus cerebral. Din povestea descrisă în scrisoare reiese că ictusul nu a fost unul întâmplător, ci a fost provocat de o serie de evenimente legate de PLDM. Surse din cadrul PLDM, au comunicat că, după realizarea grandiosului proiect, Ivan Ionaș a solicitat conducerii PLDM să-i întoarcă suma de bani investită, la care a primit un răspuns neașteptat și anume, i s-a sugerat să se mulțumească cu faptul că a fost inclus pe lista de candidaţi ai PLDM. Însă poziția oferită pe listă și anume locul 52, nici pe departe nu-i asigura accederea în parlament. Șocul și stresul provocat de aceste evenimente a fost atît de mare, încît a suferit un atac cerebral și a fost internat în stare gravă la Spitalul de Urgență din capitală, unde s-a stins din viaţă în dimineaţa zilei de 08 noiembrie 2014.  http://moldova24.info/politic/dezvaluiri-despre-moartea-deputatului-pldm-ivan-ionas/#

 
Administrator a spus:
data:12.12.2014 ora:00:00:59

«Папка пропала»
Адвокат семьи Бутмалай Анна Урсаки заявила для JURNAL, что Ион Бутмалай не собирался присоединяться к какой-либо партии левого толка, партии Усатого или другой, о чем говорилось недавно в прессе. «Он остался предан ЛДПМ до конца, и болезненно переживал предательство Влада Филата. Говорил, что проработал в партии семь лет, с первого дня ее существования, и привлек много избирателей.
Все же, в ходе предвыборной кампании, когда я спросила, что он будет делать, он ответил, что пока остается в ЛДПМ, а если от него захотят избавиться, так как он стал кому-то очень неудобным, уйдет на заслуженный отдых и посвятит большую часть времени семье».
Анна Урсаки также уточнила, что, насколько ей известно, на последней пресс-конференции, на которой он собирался делать разоблачения, бывший депутат собирался обнародовать какие-то документы, которые он хранил в папке. «После того, как от отменил конференцию, он пообещал коллегам, что он не побоится и все равно опубликует эту информацию.

В папке находилась  очень важная информация для общества, которую некоторые не хотели предавать общественности. Вот только в ходе осмотра дома сотрудниками полиции папку не нашли. Это еще один повод для рассмотрения других версий, помимо самоубийства», - сказала адвокат.  http://point.md/ru/novosti/politika/ischezli-dokumenti-kotorie-ion-butmalaj-namerevalsya-obnarodovatj

 
Administrator a spus:
data:12.12.2014 ora:09:38:53

http://point.md/ru/novosti/obschestvo/advokat-semji-butmalaj58-tekst-pisjma-budet-nepriyatnim-syurprizom-dlya-vseh - В деле о смерти Иона Бутмалая есть много вопросов: как человек покончил с собой при помощи двух выстрелов, почему ворота были открыты, хотя их мало используют в обычное время?По словам прокурора Кагульского района Леонида Туркулец, действительно рядом с телом депутата ЛДПМ было найдено две гильзы. Однако при этом, как утверждает прокурор, у жертвы было одно пулевое ранение.

 

Crează cont nou

Am uitat parola

Retrimite e-mail-ul de activare