Motivele deprecierii leului

publicat la:2015-02-25

După ce din țară a fost scos un volum atît de mare de valută forte, leul se depreciază, iar ulterior crește rata inflației

 La început a fost… furtul. Niște inși foarte bine conectați (Ilan Șor și alții) au sustras, în această iarnă, 11 miliarde de lei de la Banca de Economii (BEM) și 17 miliarde de lei de la Banca Socială. Centrul Național Anticorupție s-a prefăcut că face ceva și a chemat bănuiții (doi foşti preşedinţi interimari, unul al Băncii Sociale şi altul al Băncii de Economii, precum și pe Ilan Șor) la un fel de interogatoriu.
”După audierea de aproape două ore de la  CNA, unde a fost adus cu un Jiguli de teren, Shor spunea, aparent imperturbabil,  că va fi cooperant cu anchetatorii şi că pentru el este important ca băncile sa fie salvate. În versiunea anchetei, cei patru, inclusiv Ilan Shor, sunt suspectaţi de plasarea, prin abuz de serviciu, a unor sume imense din BEM într-o bancă din exterior, aşa cum a explicat astăzi Bogdan Zumbreanu, şeful direcţiei de urmărire penală a CNA: „Persoanele sunt bănuite că, abuzând de situaţia lor de serviciu, au încheiat ilegal un contract privind plasamentul interbancar al acestor bani, bani care au ieşit din Banca de Economii, plasaţi ulterior în Banca Socială, şi, ca rezultat, banii au plecat peste hotare, acum nefiind posibilă rambursarea lor la Banca de Economii.”

Guvernatorul Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu de la care toată lumea, panicată desigur de faptul că leul scade și scade vertiginos, așteapta explicații.  Acesta însă decide, în mod suspect, să amplifice panica de pe piața valutară și să arunce vina… pe populație, pe emigranții moldoveni care nu mai trimit bani din afară, pe criza geopolitică, adică pe oricine în afară de instituția pe care o conduce.

Fluctuațiile cursului valutar al leului moldovenesc, provocate artificial, așa cum a ieșit la iveală, au efectul de a scoate masca ”prezentabilă-proeuropeană-democratică” a sistemului politic moldovenesc.Comentarii: 0

Crează cont nou

Am uitat parola

Retrimite e-mail-ul de activare