Evenimente din Moldova » Economic

Молдаване не замечают реформ, радующих МВФ

publicat la: 2011-02-11

Эксперты МВФ хвалят молдавское руководство. Оппозиция страны критикует Международный валютный фонд за выдачу потребительских кредитов. Внешний долг Молдавии увеличился за год почти в два раза.

 

Asa iesim din criza? Bancile abuzeaza de pozitia lor si aplica tratament diferentiat fata de micii antreprenori

publicat la: 2011-02-08

Toata aceasta fosaiala cu reinvierea economiei si promisiuni dulci de viata buna nu fac nicio ceapa degerata atita timp cit nu-si revine sectorul intreprinderilor mici si mijlocii, in care lucreaza cam la 60 procente din populatia tarii. Intrucit de evolutia lui depinde numarul de locuri in tara, marimea salariilor. Din pacate, conform ultimelor date obtinute de la Ministerul Economiei, numarulul agentilor economici de acest calibru se afla in scadere, cam cu mai bine de 1 la suta fata de anul precedent. E si firesc sa fie asa in conditiile in care zilnic doua intreprinderi se inregistreaza, iar una dispare. Principala cauza a asfixierii sectorului este insuficienta de finante.

 

“Apă-Canal” şi “Gările Auto” încasează plăţi ilegale de la consumatori

publicat la: 2011-02-01

"Apă-Canal" Chişinău şi întreprinderea de stat "Gările şi Staţiile Auto" percep, ilegal, plăţi de la consumatori şi agenţi economici. Declaraţii în acest sens a făcut astăzi la un briefing de presă directorul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Concurenţei, Viorica Căldare, după ce agenţia a prescris stoparea acţiunilor ilegale comise de cele două companii.

 

Pensiile emigranților moldoveni

publicat la: 2011-01-27

Remitentele emigrantilor md-ni tin pe linia de plutire economia RM. Emigranții md-ni aduc în RM anual peste un miliard de euro, dar ce pensii vor avea emigranții?
Logic ar fi, ca țara-gazdă pentru care au lucrat emigranții md., să le dea pensie. Dar mulți lucrează ilegal,ce pensie vor avea ei? PEM multumind electoratului concret de 1 200 000 de emigranti md-ni, cind va obtine triumf electoral, va adopta legea despre amortizatori sociali, pt categoriile nevoiase, printre care vor fi si emigrantii care au lucrat ilegal...

 

Gazul s-a scumpit! Vom plati cu pana la 15 la suta mai mult

publicat la: 2011-01-26

Gazul ne va costa mai mult cu 14,7 la suta. Asta inseamna ca pentru fiecare metru cub de gaze, vom scoate din buzunar pana la 5 lei si 45 de bani. Desi este una semnificativa, scumpirea nu a fost pe placul MoldovaGaz, care cere mai mult. Furnizorul a amenintat din nou ca va recurge la deconectari de gaze.

 

Fiscul şi „durerea de cap” a lui Filat

publicat la: 2011-01-21

Odată cu reinvestirea Guvernului Filat, voi relua procesul de monitorizare şi analiză critică a modului în care funcţionează structurile subordonate Executivului. Situaţia deplorabilă de astăzi, când cresc în cascadă preţurile şi tarifele, în timp ce salariile, pensiile şi bursele rămân aceleaşi, iar şomajul, inflaţia şi corupţia sugrumă cetăţeanul, demonstrează că notele negative care au fost date anterior Guvernului Filat au fost justificate. La ziua de astăzi, Republica Moldova nici măcar nu are un buget pentru anul 2011, după care să se poată ghida instituţiile interesate. O situaţie critică se înregistrează în domeniul fiscal, unde se dezvoltă un haos administrativ. Lucrurile pretutindeni degradează într-un tempou tot mai accelerat, totul devine din ce în ce mai dezorgnizat, pe Filat însă „îl doare capul" de toate acestea. E şi firesc „să-l doară capul", după ce a permis situaţiei să iasă de sub control şi acum numai pastila numită „credite de la FMI" îl mai dă speranţe de însănătoşire temporară.

 

450.000 euro, acesta este preţul torturii în R. Moldova

publicat la: 2011-01-10

Din 1998 până în 2008, Republica Moldova a fost condamnată la CEDO în 157 de cauze, fiind penalizată cu 14 mln. 219 mii euro. În 47 de cazuri Moldova a fost condamnată pe aplicarea torturii şi a relelor tratamente în izolatoarele de detenţie preventivă, dar şi pentru investigaţiile ineficiente. Pentru aceste încălcări, Guvernul ţării noastre a fost obligat să achite victimelor peste 450 mii euro. Despăgubirile în cauzele pierdute de Moldova la CEDO se achită din bugetul public, adică din contul impozitelor pe care le plătesc contribuabilii de rând.

Ar fi logic să achite cei vinovați, din buzunarele lor și nu din bugetul public...

 

Cum proasta administrare a pietei de capital a ucis economia Moldovei

publicat la: 2011-01-02

Pe timpul sovietic toate întreprinderile (factorii de producție) aparțineau statului. Și primul lucru care urma să fie făcut când Moldova a decis să-și facă economie de piață, era să facă proprietatea asupra lor privată (de unde și provine "a privatiza") - asta și este deosebirea între socialism și capitalism, în sensul lor clasic.
Acest lucru putea fi făcut pe mai multe căi: deodată sau treptat, contra bani sau contra bonuri transmisibile sau netransmisibile... La noi, desigur, a fost aleasă cea mai echitabilă, cea mai elegantă și, în același timp, cea mai prostească și neinspirată cale - privatizarea concomitentă contra bonuri netransmisibile.

 

Pămîntul este ultimul capital naţional de care mai dispune R. Moldova

publicat la: 2010-12-24

În perioada sovietică, pămîntul a fost luat de la ţărani cu forţa şi oferit colhozurilor. În ultimii ani însă, pămîntul le este luat din nou -- de această dată pe bani dar la un preţ de nimic. Dar totuși țăranii cu spumă la gură votează clica comunistă în frunte cu papa voronin..

 

13 115 923 lei cheltuiţi pentru procesul de renumărare a buletinelor de vot de la scrutinul din 28 noiembrie

publicat la: 2010-12-15

Amintim, magistraţii Curţii Constituţionale prin decizia sa din 10 decembrie au dispus renumărarea voturilor exprimate în alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie, după ce în data de 06 decembrie Partidul Comuniştilor a cerut în cadrul unei sesizări renumărarea voturilor...
Anul trecut renumărarea voturilor a costat mai puțin de 4 ori.
De ce elita feodală a majorat de 4 ori prețul cheltuind banii publici?

 


<123456>