Ministerul Educaţiei şi Tineretului: problema gravă a Serviciului de recunoaștere a actelor de studii

publicat la:2010-03-09

PROGRAMUL DE AUDIENŢE:

marţi şi joi, 10:00-12:00 - depunerea dosarelor;
marţi şi joi, 14:00-16.00 - ridicarea dosarelor.

Persoanele pentru a ocupa rînd vin dimineața la orele 6 și fac lista ,fiindcă orarul redus pentru depunerea dosarelor obligă cetățenii RM să facă acest sacrificiu moral și fizic.

 

Acei care nu știu că trebuie să se prezinte la orele matinale nu se încadrează în orarul depunerii dosarelor și repetă vizita.Printre persoanele respective sunt și mame cu copii, bătrîni,pensionari care sunt obligați să stea ore întregi pentru a depune actele. În țările civilizate, la care pretinde și RM, acest model de depunere a actelor de studii și de a servi persoanele este inadmisibil.Cum e posibil o populație de milioane a RM să fie deservită de un ghișeu cu doi lucrători și cu un orar redus de două ore, două zile pe săptămînă?Cerința din partea cetățenilor RM este de a deschide mai multe ghișee și de a mări programul orelor de lucru a persoanelor împuternicite de a elibera actele. 

 


Cineva a văzut o persoană care vine dimineața și scrie în listă vreo 15 persoane,avînd în vedere orarul de 2 ore,fiindcă pentru o persoană e nevoie de 10 minute de audiență. E mai bine de făcut programarea online prezentînd un document scanat și primind confirmarea. Pentru cei ce au urgență poate fi și cu plată. Așa orar redus de lucru de 2 ore dă de înțeles că trebuie de dat bani pe din dos...Majoritatea care vor recunoașterea actelor de studii le fac pentru străinătate. La 1 mln.de emigranți și la 30 000 care emigrează anual noi avem așa un micuț oficiu cu 2 persoane,2 ore la zi, 2 zile în săptămînă. Care este orarul de lucru unui lucrător simplu din RM? De ce așa privilegiu acestor lucrători din Serviciul de recunoaștere a actelor de studii? La prezentarea documentelor mai trebuie și confirmare de la instituția de învățămînt fiindcă numarul diplomei nu este destul... în ziua de azi cind avem compiutere care permit stoc de date. Se întîmplă că diploma și se perde: aici  apare altă lege aberată cum că trebuie de dat anunț în monitorul oficial(așa dăm de lucru și presei) poate cineva va citi anunțul... intre timp trec cîteva luni și diploma nu se găsește și atunci cu pagina din monitorul oficial se prezintă la instituția de învățămînt pentru a cere duplicat, dar și la duplicat atenție dacă instituția de învățămînt a schimbat numele atunci duplicatul trebuie să poarte numele nou a înstituției de învățămînt...  Comentarii: 2
Administrator a spus:
data:11.03.2010 ora:15:51:39

Diploma sau atestatul de absolvire dacă e perdut trebuie de dat anunț in jurnalul Monitorul Oficial  
Ediţie cu două ieşiri pe săptămînă care posedă dreptul exclusiv la publicarea actelor oficiale, legilor adoptate de Parlamentul Republicii Moldova, decretelor emise de Preşedintele Republicii Moldova, hotărîrilor Guvernului Republicii Moldova. De asemenea, în „Monitorul Oficial al Republicii Moldova” se publică diversă informaţie utilă de caracter legislativ


Adresa: Republica Moldova, mun. Chişinău, str.Puşkin, 22, MD 2012

după ce a ieșit anunțul se ia pagina și se duce la instituția de învățămînt pentru a primi duplicatul.
E clar că nimeni nu va citi anunțul din monitorul oficial și e clar că aceasta e o lege aiurea printre multe altele care fac numai să peardă timpul și banii cetățenilor

 
Administrator a spus:
data:27.01.2013 ora:09:22:04

Согласно реформе средства на содержание нерентабельных учебных заведений будут направлены в Окружные школы. За счёт этих денег будет модернизирована вся школьная инфраструктура - библиотеки, спортзалы, лаборатории. Только таким образом, считают в Минфине мы сможем повысить эффективность отечественной системы образования.

- В среднем, расходы на образование составляют 8% ВВП, в то время как в европейских странах этот показатель равен 5%”. Вместе с тем  рост инвестиций в образование не привел к повышению успеваемости учащихся. По этому показателю мы занимаем одно из последних мест в Европе, - подчеркнула руководитель управления Министерства финансов Светлана Борцой.

Станет ли Молдова  вследствие реформы, страной образованных людей, покажет время. До 2013 года система Окружных школ будет введена по всей стране.

А В ЭТО ВРЕМЯ

Коммунисты против проекта реформы образования

По их мнению, нынешнее руководство некомпетентно, и пытается экономить бюджетные средства путем закрытия 220 школ и увольнения учителей. В ПКРМ уверены, что закрытие школ приведет к деградации системы образования, следовательно, и сельских детей.

- Если государство хочет сэкономить 75 миллионов леев, то оно может найти средства в других сферах деятельности. Расходы на проведение военного парада 27 августа превышают  8 миллионов леев! Зачем тратить такие суммы? Лучше перечислите эти деньги школам на ремонт и инвестиции. Предлагаю министрам пересмотреть на открытом заседании втайне принятый правительством проект, - предлагает депутат-коммунист Григорий Петренко.

 
Crează cont nou

Am uitat parola

Retrimite e-mail-ul de activare