PEM va promova legea: Transparenta conturilor pe internet

publicat la:2010-01-17

Noi PEM vom solicita deputaților, in primul rând evidența a prezenței publice pe internet a conturilor RM.Parlamentul e obligat sa ofere public darea de seama in fata cetatenilor cum se cheltuie banii RM.

Legile bugetare anuale, în care lipsesc detalii (lunare)

Pe situl Parlamentului RM gasim o multime de comisii si legea bugetului de stat pe anul curent,dar nicaieri nu gasim darea de seama financiară telematică detaliată.
Biroul național de statistică publică o data in an situatia social-economica a RM,dar noi vom cere vizualizarea lunara a miscarii banilor RM in retea.

 


МВФ:КОДЕКС НАДЛЕЖАЩЕЙ ПРАКТИКИ ПО ОБЕСПЕЧЕНИЮ ПРОЗРАЧНОСТИ
В БЮДЖЕТНО-НАЛОГОВОЙ СФЕРЕ

de ex.apar întrebari la care fiecare cetațean are dreptul la raspuns:

29-Дек-2009 07:29 pm [photo, Автомобиль, Кишинев,Фото, Чеканы]

Давеча на Кишинёв свалилось предновогоднее счастье - два городских перекрёстка были оборудованы светофорами, чем не замедлил порадовать нас начальник столичного управления транспорта Вячеслав Цернэ.

В былые времена на такую мелочь и внимания бы не обратил, если бы не озвученная стоимость - 500 тысяч лей за светофорное оборудование и ещё 500 тысяч за его установку, то есть миллион лей за один комплект.
Слегка охуев от светофора за 85 тысяч долларов, сходил посмотреть на это чудо современной регуляции движения.

На перекрестке В.-Водская - Спэтару обнаружил 8 автомобильных и 8 пешеходных светофоров, всё это хозяйство крепилось на четырёх высотных и четырёх трёхметровых столбах.
Повтыкал в коробки светофоров, но космических технологий не обнаружил - обычные, даже не светодиодные решения, на асфальте следы прокладки соединяющих коммуникаций, а на пересечении уже кто-то встретился.

1

 


Но гдебаблобля, удивился я снова?

Чтобы не умереть от переудивления... связался с украинской фирмой-поставщиком, чей логотип отсвечивает на коробках светофоров.
В ответ получил спецификацию на наш перекресток:


* Контроллер на 16 выходных цепей РЕ2012.04 - 16 554 грн.

* Светофор транспортный ламповый, диаметр 200 мм Т1.1 (8 шт.) - 2 010 грн. х 8 = 16 080 грн.

* Светофор пешеходный ламповый, д. 200 мм П1.1 (8 шт.) - 1 122 грн. х 8 = 8 976 грн.

Итого: 41 610 гривен или 5 200 долларов США или 62 000 лей.
Сумма включает в себя НДС, но поставки на экспорт эндээсом не облагаются, значит 20% вычитаем и выходим на 52 000 лей.

Как видим, столбы в комплектацию не входят, добавим навскидку по 2 000 лей х 4 шт. за маленькие и по 5 000 лей х 4 шт. за большие столбы, получим ещё 28 тысяч лей.


Итак, оборудование обойдётся нам в 80 тысяч лей.

Сравним с суммой обнародованной начальником столичного управления транспорта Вячеславом Цернэ - 500 тысяч лей.


Какая-то хуйня выходит, что-то не получается, скажете вы.
И будете неправы - всё там у них прекрасно получается.

Даже набросав всевозможных расходных статей по налогам, доставке и наладке, фиг у вас получится выйти даже на половину потраченного.

***

Но погодите, а как вам стоимость монтажа ещё в 500 тысяч, т.е. в сорок с лишним тысяч долларов?

Не надо быть семи пядей в причёске, чтобы прикинуть - в Кишинёве масса организаций с радостью возьмётся вкопать столбы и связать их проводами за сумму, как минимум, впятеро меньшую.
И среди этих организаций найдутся очень даже специализированные.

Но что же предлагает нам фирма-поставщик?


* "Стоимость монтажа и наладки оборудования для такого перекрестка колеблется в пределах 4500 - 5500 грн. без учета транспортных и командировочных расходов",

то есть около 8 000 лей.

Добавьте сюда ещё 12 000 лей для ровной цифры на проезд и командировочные наладчиков.

Итак:

Монтаж-наладка поставщиком - 20 тысяч лей.

Монтаж-наладка силами Кишинёвского управления транспорта - 500 тысяч лей.


Судя по всему остальные 480 тысяч лей приходятся на автокран, землекопов, цементирование и долбёж и восстановление асфальта.

Как при таких ценах наш человек выдерживает конкуренцию на московских стройках - уму нерастяжимо.


***

Конечно, попилу бюджетного бабла нашим ченовнегам у москвичей ещё поучиться, но уже налицо вопиющие успехи.

С Новым Годом, наши дорогие, пардон за каламбур, Вячеслава Цернэ и Дорин Киртоакэ, с новым счастьем.


Cum sa stim dacă e adevărat sau nu?

În Republica Moldova, mai multe ministere, autorităţi publice centrale şi locale, departamente şi instituţii dispun de o serie de date disponibile on-line. În acelaşi timp, Biroul Naţional de Statistică difuzează date de interes public. Cu toate acestea, datele sunt împrăştiate pe multe adrese web şi sunt păstrate în locuri separate.

În cadrul iniţiativei „Acces liber la datele guvernamentale cu caracter public” a fost creat un ghişeu unic, care va oferi cetăţenilor şi companiilor acces la toate datele cu caracter public, care poate fi accesat la adresa www.date.gov.md În prezent, pe portal sunt publicate 159 seturi date.

Societatea civilă şi comunitatea TIC din Republica Moldova se pot implica în valorificarea acestor date deschise. O modalitate de implicare a sectorului privat în acest proces vor fi concursurile pentru dezvoltatorii de aplicaţii.

Iniţiativa de oferire a accesului liber la datele guvernamentale cu caracter public, lansată în Republica Moldova, este conformă direcţiilor trasate în Foaia de Parcurs privind implementarea guvernării electronice.

Centrul de Guvernare Electronică lucrează în parteneriat cu ministerele de resort, agenţiile de stat şi autorităţile publice pentru a colecta şi publica toate datele deschise într-un singur loc, pe un ghişeu unic. Vor fi identificate domenii cu transparenţă redusă şi cu puţine informaţii disponibile şi vor fi publicate tot mai multe date on-line.

Accesul liber la date guvernamentale cu caracter public reprezintă o iniţiativă inovatoare în cadrul guvernelor, societăţii civile şi comunităţilor de tehnologii informaţionale şi de comunicaţii (TIC) din întreaga lume. Este vorba de plasarea on-line a datelor guvernamentale în formate standard.

Acţiunea a fost lansată cu scopul de a apropia autorităţile de cetăţeni. Astfel eforturile autorităţilor devin transparente, iar cetăţenii pot participa activ la procesul de luare a deciziilor.

Iniţiativa „Acces liber la datele guvernamentale cu caracter public” vizează doar datele publice nesensibile, având în vedere că unele date guvernamentale sunt de o importanţă majoră pentru securitatea statului şi cea personală. Această acţiune a fost lansată în mai multe ţări ale lumii, de la cele dezvoltate, precum SUA şi Marea Britanie, până la ţările în curs de dezvoltare.

În contextul recentei crize financiare, care a determinat utilizarea unor fonduri publice considerabile pentru a salva industrii întregi de falimentare, cererea faţă de transparenţa cheltuielilor publice a crescut, contribuind la accelerarea mişcării de promovare a datelor cu caracter public.

www.date.gov.md

 Comentarii: 10
Administrator a spus:
data:30.01.2010 ora:01:47:41

Romania a fost prima tara europeana care a creat, in urma cu 4 ani, o institutie specializata in verificarea averilor, conflictelor de interese si respectarii regimului incompatibilitatilor pentru toti cei care ocupa functii publice. Cu toate ca obligativitatea declararii averilor exista inca din 1996 si ca declaratiile de avere au devenit documente publice din 2003, controlul conflictelor de interese se face abia din 2007. Atunci a fost infiintata,cu mare greutate, Agentia Nationala de Integritate, la recomandarea Uniunii Europene.
Adaugata in: 29-01-2010 05:17
Vezi stirea completa
Sursa: www.tvr.ro

 
Administrator a spus:
data:04.02.2010 ora:23:14:30

http://www.curatmurdarsrl.com/societate/semaforul-2-0.html

 
Administrator a spus:
data:22.02.2010 ora:00:05:07

Alta istorie cum ca la ntrarea gazului in RM lipsesc contoare si cum ca gazul care i-l cheltuie transnistria i-l plateste RM.  Cum de controlat?
Vadim Codreanu, membru CDE, s-a interesat despre declarația dnului invitat din 29.09.2009, și anume că dacă vor fi introduse 4 contoare la intrarea în țară, tarifele se vor micșora cu circa 40 %.  Invitatul a răspuns că problema este mult mai delicată, în special datorită situației din Transnistria. Dumnealui crede că cel mai eficient ar fi să se instaleze 3 stații de contoare de gaz pe Nistru. Domnul Parlicov a accentuat că anual, în țară se înregistrează 120 mln de metri cubi – pierderi. În așa fel, în Chișinău, pierderile ar fi de 64000 m.c.  În mod firesc apare întrebarea “Oare am putea fuma pe străzi în așa condiții?”.

 
Administrator a spus:
data:29.07.2010 ora:16:55:27

Salariul miniştrilor moldoveni – secret de stat!

http://partem.org/news/show/307

 
Administrator a spus:
data:08.10.2010 ora:17:43:27

În martie 2008, Guvernul Tarlev a aprobat o decizie secretă prin care aloca 2.106.540 de lei pentru procurarea a şase apartamente. Acestea, aşa cum s-a stabilit, le-au revenit regizoarei Lidia Panfil (121 m.p., 871.596 de lei), interpretei Nelly Ciobanu (39,4 m.p., 144.054 de lei), unui pensionar stabilit în Federaţia Rusă despre care s-a scris că era apropiat ex-preşedintelui Vladimir Voronin, Mihail Moşumanschi (104 m.p., 584.976 de lei), actorului Victor Gherlac (39,4 m.p., 111.228 de lei), fostului şef de protocol al lui Voronin, Mihai Barbalat (56,3 m.p., 158. 898 de lei) şi fostului şofer personal al liderului comunist, Victor Cuzin (56,7 m.p., 235.789 de lei).

Apartamentele aveau alţi proprietari

După desecretizarea hotărârii de Guvern respective, Procuratura Generală s-a autosesizat şi a examinat legalitatea cheltuirii acestor bani. Numai că recomandările făcute Executivului de către procurori au rămas doar pe hârtie.

Solicitat de JURNAL, Iurie Perevoznic, procurorul care s-a ocupat de examinarea acestei probleme, ne-a declarat că a stabilit în cadrul anchetei că tranzacţiile de cumpărare a acestor apartamente avuseseră loc în anii 2006-2007, iar la momentul adoptării de către Guvern a hotărârii respective majoritatea apartamentelor procurate din buzunarul nostru aveau deja alţi proprietari. Aceştia erau cumpărători de bună-credinţă şi, zice procurorul, nu aveau idee ce se întâmplase înainte de a procura ei imobilele.

Au întors banii de bunăvoie

„Banii achitaţi din buget pentru apartamentul destinat lui Moşumanschi, înscris pe numele firmei „Briomedtest” SRL, au fost restituiţi statului integral”, ne-a spus procurorul. Potrivit lui Perevoznic, Moşumanschi este un pensionar stabilit în Federaţia Rusă care a beneficiat de „atenţia” acestei firme şi a unor oficiali. Dar, după ce tranzacţia fusese făcută publică, cei vizaţi s-au grăbit să întoarcă banii statului.

Majoritatea oficialilor interogaţi în cadrul anchetei, inclusiv foşti membri de Guvern, nici nu îşi aduceau aminte de această hotărâre „de rutină”, deşi o votaseră. Procurorul ne-a spus că în acest caz nu a putut fi deschisă o urmărire penală, fiindcă decizia a fost aprobată de un organ colegial şi nu poate fi demonstrată culpa gravă a cuiva în parte.

În luna martie a anului curent, procurorii au sesizat Guvernul şi i-au recomandat să abroge acea hotărâre, să examineze posibilitatea de a încasa banii cheltuiţi de la foştii membri ai Executivului care au votat pentru aceasta şi să facă modificări în legislaţie, astfel încât pe viitor să nu fie admise asemenea practici ce vizează banii din fondul de rezervă al Guvernului. Executivul a calificat drept iraţionale recomandările procurorilor. Cel puţin, aşa se sugerează în răspunsul dat de această instituţie Procuraturii Generale.

 
Administrator a spus:
data:15.03.2012 ora:21:22:01

Transparenta conturilor in retea


Propunerea PEM pentru legea-transparenta totala a activitatii Parlamentului
si Regulamentul Financiar National

Noi PEM vom solicita deputatilor, in primul rînd evidenta a prezenței publice pe internet a conturilor RM.Parlamentul e obligat sa ofere public darea de seama in fata cetatenilor cum se cheltuie banii RM.

Pe situl Parlamentului RM gasim o multime de comisii si legea bugetului (http://www.minfin.md/ro/actnorm/budget/law/lowbudget1/)de stat pe anul curent,dar nicaieri nu gasim darea de seama financiara telematică detaliată.
Biroul național de statistică publică o data in an situatia social-economica a RM,dar noi vom cere vizualizarea lunara a miscarii banilor RM in retea.
PEM va cere publicarea pe website in cifre, informatii cu privire la:
- Membrii,indemnizatiile si cheltuielile, precum si orice declaratii de interese financiare pentru toti membrii Parlamentului.
Cheltuielele privind

Resurse naturale

Veniturile si cheltuielile populatiei

Preturile (fixe intarite de conducere,si preturile de piata la produsele alimentare,mobiliare si imobiliare)

Locuințe (privileggile functionarilor de la conducere privind metru patrat in cumpararea imobiliarului)

Invățămînt (salariile medii a profesorilor)

Știința (domeniul si salariile invatatilor,savantilor)

Ocrotirea sănătații (salariile doctorilor)

Cultura (salariile lucratorilor cu impozitul statal)

Sport (salariile lucratorilor cu impozitul statal)

Turism (salariile lucratorilor cu impozitul statal)

Criminalitate (salariile lucratorilor cu impozitul statal si mentinerea pușcăriilor)

Industriile RM (salariile lucratorilor cu impozitul statal)

Agricultura (salariile lucratorilor cu impozitul statal)

Activitate investițională  (salariile lucratorilor cu impozitul statal)

Transporturi si comunicatii (salariile lucratorilor cu impozitul statal)

Comert exterior (salariile lucratorilor cu impozitul statal)

Comert cu amănuntul și servicii cu plată

Finanțe (salariile lucrătorilor cu impozitul statal)

aceste informatii vor fi acompaniate de cifre care vor fi accesibile cetătenilor.
———————————————————————————————————————————————
aceste informatii trebuiesc pentru a da claritate asupra functionarii anumitelor institutii…
de ex EX..Ministerul Reintegrarii
(CARE SE OCUPA DE INTEGRAREA EUROPEANA SI INTEGRAREA STATULUI RM, ) www.reintegrarea.gov.md
pe sit nu era info despre cit cheltuie acest minister?
din sinteza cheltuielilor bugetului de stat (http://www.mf.gov.md/ro/actnorm/budget/law/lowbudget1/) nu se vedea cit cheltuia EX-Ministerul Reintegrarii?
ce lucru facea min EX-Reintegrarii daca mai avem alte republici si nu suntem in Europa?
poate mai bine de problemele interne si externe sa se ocupe ministerele respective min.de interne si min.de externe?

nu este clar de ce se ocupa aceste structuri care apartin categoriei

Protectie civila si situatii exceptionale 5 6 117937,6 lei (inundatii? inundatiile pot fi prevenite cum si au prevenit ukraineni,dar ai nostri md nu au luat masuri) situatii exeptionale…....
Organe si institutii neatribuite altor grupuri 5 9 54512,5 lei????????da mai precis

Pensii ale militarilor 10 1 577504,0
de ce pensiile militarilor se difera de pensiile celorlalti cetateni?


PEM va cere publicarea imediata a statisticilor oficiale pe web-site creat special, (sau de folosit siteuri deja construite de ex.http://www.statistica.md/)unde datele vor fi accesibile cetatenilor RM telematic zilnic despre miscarea banilor din buget.

Tot aici trebue adoptata legea cu privire la LUSTRATIA POLITICA si deschiderea arhivelor fostei KGB-RSSM.
ca sa stie lumea cine-i urechianu,ghimpu,voronin si alti din elita.

 
Administrator a spus:
data:14.10.2012 ora:00:06:02

ultimamente in 2012 guvernul a început să dea din coate, pe acest sait se publică keltuielile guvernului http://data.gov.md/raw/category/170

 
Administrator a spus:
data:14.10.2012 ora:00:07:45

Lista societatilor pe actiuni, în care statul detine cota parte conform datelor din Registrul Patrimoniului Public
http://data.gov.md/raw/datasetoftheday

 
Administrator a spus:
data:14.10.2012 ora:00:33:35

Expediază mesaje în regim on-line la adresa BNM
http://bnm.md/md/online_message
În bază la legea privind accesul la informatie
http://lex.justice.md/md/311759/
eu aș vrea să știu in trezoreria RM cîte chilograme de aur sunt
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Trezoreriile teritoriale ale Ministerului Finanțelor http://data.gov.md/raw/692   dar aici lipsește info cu privire la cîte kg de aur sunt prezente în trezorerii

 
Administrator a spus:
data:20.07.2013 ora:01:32:02

Зарплата некоторых руководителей госучреждений превышает миллион леев  http://news.mail.ru/inworld/moldova/society/13979400/?frommail=1&social=fb

 
Crează cont nou

Am uitat parola

Retrimite e-mail-ul de activare