Ion Sturza

publicat la:2010-04-16

Ion Sturza (în rusă Ион Стурза) (n. 9 mai 1960, satul Pîrjolteni, raionul Călăraşi) este un politician şi om de afaceri din Republica Moldova, care a îndeplinit funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova (februarie - decembrie 1999).

 

Biografie

Ion Sturza s-a născut la data de 9 mai 1960, în satul Pîrjolteni din raionul Călăraşi) (Republica Moldova). A absolvit cursurile Facultăţii de Economie din cadrul Universităţii de Stat „V.I. Lenin" din municipiul Chişinău.

După absolvirea facultăţii, a ocupat diferite funcţii în domeniul relaţiilor economice şi culturale externe. Între anii 1983-1985 şi-a satisfăcut stagiul militar în calitate de instructor superior. Apoi a lucrat ca referent în cadrul Asociaţiei de Prietenie cu Ţările Străine (1985-1987).În anul 1987 a contribuit la înfiinţarea Asociaţiei de Comerţ Exterior "Moldex" (OCEM), de pe lângă Guvernul RSS Moldoveneşti de la Chişinău, fiind numit în funcţia de vicedirector general. În cadrul OCEM au fost elaborate primele proiecte de investiţii străine privind reutilarea tehnică a întreprinderilor din industria economiei naţionale, proiecte care preconizau atragerea de capital străin. Ca director general adjunct, el a coordonat implementarea proiectelor de finanţare, livrare şi instalare a unor utilaje performante la fabricile de conserve din Orhei, Camenca şi la întreprinderile din Cupcini, Ungheni, Soroca, Floreşti etc.În anul 1991 a fondat şi a ocupat funcţia de director şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al SA "Incon", societate care a devenit unul dintre principalele grupuri financiar-industriale din Basarabia. A înfiinţat şi condus ulterior banca "MoldInconBank" din Chişinău. În anul 1996, Ion Sturza a deţinut, în paralel cu activitatea sa de la firma "Incom", şi funcţia de preşedinte al Consiliului de Observatori al "FinComBank", care a devenit, după opinia analiştilor economici, cea mai sigură bancă din Republica Moldova. A activat de asemenea şi în calitate de membru al Comitetului de conducere al Asociaţiei Internaţionale a producătorilor de sucuri de fructe, cu sediul la Paris, precum şi ca membru al Consiliului Economic Suprem de pe lângă Preşedintele Republicii Moldova.Sturza deţine pachetul majoritar de acţiuni al "Incon" SA, care are monopulul total al industriei sucurilor naturale şi al conservelor de legume şi fructe din Republica Moldova. Datorită garanţiilor guvernamentale, Incon a obţinut un credit de 22 de milioane de dolari de la Corporaţia Financiară Internaţională, în scopul retehnologizării fabricilor de sucuri şi conserve privatizate. [1]Omul de afaceri Ion Sturza a fost numit la 22 mai 1998, în baza votului de încredere acordat de Parlament, în funcţia de viceprim-ministru, ministru al economiei şi reformelor, în Guvernul Republicii Moldova condus de Ion Ciubuc.Este Preşedintele Asociaţiei pentru Politică Externă din Moldova (APE). Deţine şi funcţia de consul onorific al Kazahstanului în Republica Moldova.

Guvernul Ion Sturza

La 1 februarie 1999 demisionează în mod neaşteptat din funcţia de prim-ministru Ion Ciubuc şi pleacă de la putere primul guvern instalat de Coaliţia de centru dreapta - Alianţa pentru Democraţie şi Reforme (ADR). La 19 februarie 1999, omul de afaceri Ion Sturza, pe atunci vicepremier şi ministru al economiei în cabinetul Ciubuc, este desemnat pentru funcţia de premier de către preşedintele Petru Lucinschi, în virtutea unor disensiuni interne în ADR.În perioada guvernului Sturza, Republica Moldova a trecut printr-o cumplită criză energetică, din cauza insolvabilităţii. Criticile la adresa guvernului Sturza, cabinet care a avut cea mai bună imagine în exterior din istoria Republicii Moldova, au început a se intensifica pe fundalul insistenţei de a satisface revendicările minorităţii bulgare din sud de a-şi forma un judeţ aparte în baza vechiului raion Taraclia, revendicari satifăcute ulterior de Parlament prin votul celor 40 de deputaţi comunişti şi al parlamentarilor centrişti.La 5 noiembrie 1999, o nouă majoritate parlamentară - constituită din comunisti, creştin democraţi şi independenţi desprinşi de formatiunile de centru-dreapta - votează împotriva privatizării mai multor întreprinderi din industria vinului şi tutunului, contrar condiţiilor puse de organismele financiar-bancare internaţionale. FMI, Banca Mondială şi ceilalţi creditori anunţă suspendarea finanţării Republicii Moldova.La 9 noiembrie 1999 aceeaşi nouă majoritate votează cu 58 de voturi pentru demiterea guvernului Sturza, demitere sprijinită şi de preşedintele Republicii Moldova, Petru Lucinschi. Abia la 21 decembrie 1999, noua majoritate parlamentară acordă votul de încredere pentru cel de-al treilea candidat la funcţia de premier, Dumitru Braghiş şi guvernului său, evitându-se astfel alegerile parlamentare anticipate.

Om de afaceri

În anul 2002, Ion Sturza a fost numit în funcţia de preşedinte-director general al companiei Rompetrol Moldova, ce face parte din cel mai mare grup industrial românesc privat, cu majoritatea operaţiunilor şi activelor în România şi Europa de Sud-Est. Principalele activităţi ale Grupului sunt realizate în domeniul rafinării şi marketing/vânzării de produse petroliere, cu interese adiacente în explorare, producţie şi alte servicii pentru industria petrolieră cum ar fi foraj, construcţii, transporturi.Rompetrol Moldova a construit în anul 2005 în Republica Moldova o uzină specializată în fabricarea ţevilor din material plastic pentru conductele de gaze şi apă, cu investiţii de 1,8 milioane euro.În aprilie 2005, Ion Sturza, directorul general al companiei Rompetrol Moldova, a fost numit în funcţia de vicepreşedinte pentru Dezvoltare al grupului Rompetrol pentru Rusia şi Comunitatea Statelor Independente. Se intenţionează ca prin intermediul reprezentanţei Rompetrol de la Moscova, deschisă în acelaşi an, să se deruleze relaţii comerciale directe cu parteneri şi companii locale şi evaluează posibilităţile de extindere a activităţilor în zonă, în special în domeniul de explorare şi producţie.În aprilie 2006, Ion Sturza este ales ca membru în Consiliului de Administraţie al Grupului Rompetrol N.V. A avut o contribuţie importantă în tranzacţia de cumpărare a Rompetrol de cătreKazMunaiGaz[2]. În septembrie 2009, părăseşte Rompetrol, unde deţinea funcţia de director general adjunct.[3]


 Comentarii: 0
Crează cont nou

Am uitat parola

Retrimite e-mail-ul de activare