Reforme » Finanțe

PROBLEMATICA EVAZIUNII FISCALE ȘI A PIEȚEI NEGRE

publicat la: 2012-01-23

Geografia internationala a fraudei demonstreaza raspandirea planetara a fenomenului care cuprinde toate tarile, fie ele puternic dezvoltate sau in curs de dezvoltare.In ceea ce priveste dimensiunea celor ce provoaca fraude fiscale, toate studiile confirma faptul ca frauda este o functie inversa a veniturilor sau cifrei de afaceri. Micile intreprinderi recurg la frauda mai mult decat cele mari atat din cauza facilitatilor, cat si a necesitatii. Facilitatea este asigurata, adesea, de caracterul familial al afacerii. O intreprindere familiala beneficiaza de un secret al gestiunii sale de care nu beneficiaza marile intreprinderi.

 
 

Ion Sturza

publicat la: 2010-04-16

Ion Sturza (în rusă Ион Стурза) (n. 9 mai 1960, satul Pîrjolteni, raionul Călăraşi) este un politician şi om de afaceri din Republica Moldova, care a îndeplinit funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova (februarie - decembrie 1999).

 

Ce se întâmplă în sectorul bancar moldovenesc?

publicat la: 2010-02-01

Expres-analiză pentru EXPERT GRUP
În mod firesc, ne-am aştepta ca pe timp de criză cei care dispun de lichidităţi să fie avantajaţi faţă de cei care nu dispun. Însă performanţa sistemului bancar moldovenesc în 2009 - care a reuşit să-şi îmbunătăţească indicatorii lichidităţii, dar a suferit pierderi financiare substanţiale - demonstrează că lucrurile nu sunt atât de simple. Care sunt tendinţele majore care au prins contur în sectorul bancar moldovenesc în 2009 şi cum băncile răspund crizei economice? La aceste întrebări încercăm să răspundem utilizând datele oficiale publicate de BNM la 27 ianuarie 2009.

 

PEM va promova legea: Transparenta conturilor pe internet

publicat la: 2010-01-17

Noi PEM vom solicita deputaților, in primul rând evidența a prezenței publice pe internet a conturilor RM.Parlamentul e obligat sa ofere public darea de seama in fata cetatenilor cum se cheltuie banii RM.

Legile bugetare anuale, în care lipsesc detalii (lunare)

Pe situl Parlamentului RM gasim o multime de comisii si legea bugetului de stat pe anul curent,dar nicaieri nu gasim darea de seama financiară telematică detaliată.
Biroul național de statistică publică o data in an situatia social-economica a RM,dar noi vom cere vizualizarea lunara a miscarii banilor RM in retea.

 


МВФ:КОДЕКС НАДЛЕЖАЩЕЙ ПРАКТИКИ ПО ОБЕСПЕЧЕНИЮ ПРОЗРАЧНОСТИ
В БЮДЖЕТНО-НАЛОГОВОЙ СФЕРЕ